Excursies in en rond Sint Petersburg

Hier een aantal voorbeelden van excursies die u in en rond Sint Petersburg kunt maken. Onze werkwijze is als volgt: bij iedere excursie betaalt u de eventuele vastgestelde entreeprijs en het transport (goedkoop per openbaar vervoer! maar desgewenst ook per huurbusje) plus de begeleiding van de Nederlandse gids. Door deze werkwijze blijven de excursies aantrekkelijk en betaalbaar. Een aantal van deze excursies is exclusief voor Czarina en treft u nergens anders aan!

Maar u kunt bij ons ook een gids boeken voor uw eigen excursieplannen of om te winkelen of wat dan ook. Voor de gidstarieven zie onze pagina "GIDSEN".

  OMSCHRIJVING VAN DE EXCURSIE TIJDSDUUR EN PRIJS* VAN DE BEGELEIDING EXCURSIE
1. Een stadswandeling zal doorgaans uw eerste kennismaking met Sint Petersburg zijn. Voor individuele reizigers bestaat de mogelijkheid een stadswandeling van enkele uren te maken langs alle belangrijke bezienswaardigheden op en rond de Nevsky Prospekt, met o.a. een bezoek aan de Kazankathedraal, het onlangs geheel gerestaureerde 'Huis van de Boeken', de Hollandse Kerk, de delicatessenwinkel van Jeliseevsky met een interieur dat nog geheel in de stijl van het jaar 1910 is en veel andere bezienswaardigheden in hartje stad, waaronder het Plein der Kunsten. Hier kunnen we ook gaan kijken of er voor u een theatervoorstelling te boeken is met een beroemd Russisch ballet of een van de prachtige opera's van de grote Russische componisten. De wandeling start vanuit uw hotel. Bij deze stadswandeling wordt u begeleid door een Nederlandstalige gids die u uitgebreid informeert over alle bezienswaardigheden en de achtergronden van het stadsleven in Sint Petersburg.
De praktijk leert echter dat een wandeling van 3 uur wel heel kort is, meestal wordt gekozen voor een dagexcursie van 10.00 - 16.00 uur met tussendoor de mogelijkheid voor een lunch (niet inbegrepen!). En natuurlijk een veel uitgebreider wandeling met nog veel meer hoogtepunten en informatie, bijvoorbeeld gecombineerd met excursie 2!

Duur van de wandeling 3 of 6 uur.

Prijs per gezelschap 3 uur wandeling:

tot 4 personen 80 euro
5-8 personen 100 euro
9-12 personen 120 euro.

Prijs per gezelschap 6 uur wandeling:

tot 4 personen 120 euro
5-8 personen 140 euro
9-12 personen 175 euro

1A. Stadsrondrit. Om een globaal beeld van Sint-Petersburg te krijgen kan er ook een stadsrondrit gemaakt worden. We bezoeken een aantal plekken die voor de wandeling te verafgelegen zijn. Tijdens de rondrit in een comfortabel busje bezoeken we onder andere het Smolny-ensemble, de pantserkruiser Aurora, Strelka (met spectaculaire uitzichten op de rivier de Neva, de Hermitage en de Peter-en-Paulvesting), de fraaie Nicolaaskathedraal (waar als we geluk hebben een dienst gaande is) en de Bronzen Ruiter, het beroemde standbeeld van Peter de Grote. De rondrit eindigt op het Paleisplein, zodat u deze dag eventueel kunt vervolgen met een bezoek aan de Hermitage. En onderweg krijgt u natuurlijk uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden die we bezoeken en over de Sint-Petersburgse geschiedenis en het dagelijks leven in het algemeen. Deze rondrit met een aantal stops duurt circa 4 uur. We vertrekken vanaf uw hotel of overnachtingsadres. Het busje biedt plaats aan maximaal 12 personen en de prijs van deze excursie is tot en met 12 deelnemers 195 euro.
2. Wandeling langs de Neva, over een aantal bruggen naar de Peter en Paulvesting. Sint Petersburg is een echte stad aan de rivier. Tijdens deze wandeling krijgt u een aantal schitterende rivierpanorama's te zien vanuit verschillende perspectieven. We eindigen bij de Peter en Paulvesting, het begin van de stad waar in 1703 de eerste steen werd gelegd voor de vesting door Peter de Grote zelf. Hier vindt u veel bezienswaardigheden, ondermeer de mooie kathedraal met de praalgraven van de tsaren vanaf Peter de Grote, het voormalige commandantshuis, nu museum van de geschiedenis van Sint Petersburg, een gevangenisbastion, diverse vestingpoorten en fraaie panorama's over de rivier. Bij deze stadswandeling wordt u begeleid door een Nederlandstalige gids die u uitgebreid informeert over alle bezienswaardigheden en de achtergronden van het stadsleven in Sint Petersburg. Voor een aantal bezienwaardigheden binnen de vesting (kathedraal, museum, bastion) moet u entree betalen! Terug kunt u een rondvaartboot nemen die u in 1,5 uur over de rivier en de grachten vaart.

Duur van de wandeling 3 uur.

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 80 euro
5-8 personen 100 euro
9-12 personen 120 euro.

3. Catharinapaleis- en park in Poesjkin (Tsarskoje Selo). Poesjkin is een van de excursies in en rond Sint Petersburg die in aanmerking komt voor het predikaat 'hoogtepunt'! Het Catharinapaleis is een van de mooiste voorbeelden van de bouwstijl die 'Russische barok' werd genoemd. Binnen in het paleis ziet u de fraaiste interieurs en de wereldberoemde barnsteen-kamer (pas weer sinds enkele jaren in oude glorie hersteld). Elisabeth, dochter van Peter de Grote drukte haar stempel op paleis en park, maar ook Catharina de Grote liet een aantal kamers voor zichzelf inrichten en een fantastisch Engels landschapspark en een kunstgalerij aanleggen. U zult versteld staan van het contrast in smaak van de beide tsarina's! We gaan per openbaar vervoer (goedkoop en interessant!) naar Poesjkin. U betaalt entree voor park en paleis. In Poesjkin is er ook gelegenheid het stadje te bezichtigen, naar een markt te gaan en te lunchen. Op dinsdag gesloten!

Duur van deze excursie circa 7-8 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
Grotere gezelschappen op aanvraag.

 

4. Pavlovsk paleis en park. Een cadeau van Catharina de Grote bij de geboorte van haar kleinzoon Alexander in 1777. Gelegen in een fraai romantisch park ligt het paleis in Pavlovsk. Maar in het park vindt u nog vele andere bouwsels. Wat te denken van een Apollo-kolonnade, een vriendschapstempel, de Pil-toren, Viscontibrug. Het is hier veel minder druk dan in bijvoorbeeld Peterhof of Poesjkin, u maakt een rustgevende wandeling in het fraaie park, bezoekt het paleis en bent een dag weg uit het drukke stadsverkeer van Sint Petersburg. Duur van deze excursie circa 7-8 uur. We gaan per openbaar vervoer (goedkoop en interessant!) naar Pavlovsk. U betaalt entree voor park en paleis. Op vrijdag gesloten!

Duur van deze excursie circa 7-8 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
Grotere gezelschappen op aanvraag.

5. Petrodvorets (Peterhof) heet ook wel het Russische Versailles met de talloze tot de verbeelding sprekende fonteinen in een prachtig park. Peterhof is gelegen aan de Finse Golf, zo'n 30 kilometer ten westen van Sint Petersburg. Onderweg ziet u het nieuwe buitenverblijf van Poetin en Medvedev. Het Grote Paleis en delen van het park werden reeds aangelegd ten tijde van Peter de Grote, zijn authentieke werkkamer in het paleis is nog te bekijken. Maar minstens zo belangrijk is het park met de Grote Cascade (zie fotootje hiernaast) en de talloze fonteinen die getuigen van het technisch kunnen van de 18e eeuw (fonteinen werken tussen eind april en eind september!).. We gaan per openbaar vervoer (goedkoop en interessant!) naar Peterhof. U betaalt entree voor park en paleis. In Peterhof is er ook gelegenheid het stadje te bezichtigen, naar een kathedraal te gaan en te lunchen.

Duur van deze excursie circa 7-8 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
Grotere gezelschappen op aanvraag.

6. De Hermitage is natuurlijk het beroemdste en bekendste museum van Sint Petersburg. De collectie is overweldigend, varieert van Egyptische mummies tot Franse impressionisten en van Rembrandt tot Picasso. Wij kunnen voor u een Nederlandse gids met licentie verzorgen. U krijgt een rondleiding van circa 3 uur en daarna kunt u, eventueel na een koffiepauze in de restauratie van de Hermitage, nog op eigen gelegenheid verder rondkijken. Maar als u zelf naar de Hermitage gaat zijn er ook audiogidsen te huur! Voor de Hermitage lunnen ter plekke snel en gemakkelijk entreekaarten worden gekocht. De Hermitage is op maandag gesloten. Een excursie met Nederlandstalige gids kost 80 euro tot 6 personen (exclusief entreegelden!), daarboven op aanvraag.
7. Het Russisch Museum heeft de grootste collectie Russische kunst vanaf de 12e eeuwse ikonen tot de schilderijen uit de jaren 50 van de 20e eeuw. U gaat van zaal naar zaal en krijgt zo een chronologisch overzicht van de Russische kunstgeschiedenis. Het museum werd in 1898 geopend in een voormalig paleis van de Romanovs en ook de interieurs zijn nog de moeite waard. Dit museum is extra aanbevolen omdat u hier kunst kunt bekijken die buiten Rusland nauwelijks te zien is!

In het Russisch Museum kunnen we voor individuele reizigers en kleine groepjes rondleidingen verzorgen, duur circa 3-4 uur. U betaalt de entree voor het museum (circa 10 euro) en voor de rondleiding voor 1-2 personen 50 euro, 3-4 personen 65 euro. Het Russisch Museum is op dinsdag gesloten.

 

8. Kronstadt is de oude Russische marinehaven, thuisbasis van de Baltische Vloot, gelegen op het eilandje Kotlin in de Finse Golf. Kronstadt was lang een verboden stad, buitenlanders kunnen er pas sinds een aantal jaren naar toe. We zien hier oude kazernes, de imposante Zeekathedraal, een aantal forten in de Finse Golf en Russische oorlogsbodems. Per openbaar vervoer rijden we over de dam in de Finse Golf (bedoeld om de getijden te bedwingen, vergelijkbaar met de Oosterscheldekering) en komen dan in het centrum van de oude marinebasis. We gaan per openbaar vervoer (goedkoop en interessant!) naar Kronstadt. In Kronstadt is er ook gelegenheid om te lunchen.

Duur van deze excursie circa 5-6 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 85 euro
tot 4 personen 110 euro
5-8 personen 135 euro
9-12 personen 160 euro.

 

9. Het Sint Petersburg van Dostojevsky. Deze excursie begint in het museum dat gewijd is aan deze beroemde Russische schrijver, dat zich bevindt in zijn laatste woonhuis in de stad. Daarna wandelen we door het 19e eeuwse Petersburg, inspiratiebron van de schrijver, en bekijken we een aantal plekken die bekend zijn uit Misdaad en Straf (ook wel vertaald als Schuld en Boete). U ziet het decor waarin het boek zich afspeelt met eigen ogen, er is nog veel authentieks waar te nemen. Voor het Dostojevsky-museum is entree verschuldigd. Onderweg is eventueel gelegenheid om te gaan lunchen.

Duur van deze excursie circa 3-4 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 75 euro
tot 4 personen 95 euro
5-8 personen 120 euro
9-12 personen 150 euro.

 

10. De tram in Sint Petersburg. Een excursie voor de ware liefhebbers! In de jaren 90 had Sint Petersburg nog het meest uitgebreide tramnetwerk ter wereld (zelfs vermeld in het Guinness Recordboek). Dat is intussen helaas een stuk minder, de auto wint steeds meer terrein, maar de tram is nog altijd een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer. We maken een tramrit en bezoeken het trammuseum, waar u een indruk krijgt van ontwikkeling van de tram, de rijke tramgeschiedenis en oud trammaterieel kunt bewonderen. U betaalt het tarief voor de tramrit en een kleine vergoeding voor entree in het trammuseum.
Zie ook onze eigen website van de Petersburgse tram.

Duur van deze excursie circa 3 uur.

Prijs per gezelschap:


tot 4 personen 70 euro
5-8 personen 95 euro
9-12 personen 110 euro.

11. Rondje Finse Golf. Vanuit Sint Petersburg gaan we per bus langs de noordzijde van de Finse Golf en over de 18 kilometer lange dam naar het eiland Kotlin en bezoeken de marinebasis Kronstadt. Dan per bus deels onder de Finse Golf door (tunnel) naar Lomonosov (Oranienbaum) op de zuidoever van de Finse Golf. Hier is gelegenheid voor de lunch in een lokaal restaurantje. Dan met de trein over de zuidoever van de Finse Golf terug naar Sint Petersburg en per metro naar uw hotel. U legt deze dag ongeveer 100 kilometer af voor een prijs van circa 5 euro (openbaar vervoer) en u krijgt een goed beeld van de ligging van Sint Petersburg aan de Finse Golf en het strategisch belang ervan.

Dit is een dagexcursie. Duur van deze excursie circa 8 uur. We doen alles per openbaar vervoer (bus, trein, metro: goedkoop en interessant!)

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
5-8 personen 150 euro
9-12 personen 175 euro.

 

12. Repino. Dit plaatsje is genoemd naar Ilja Repin, de beroemde Russische schilder, die hier ruim 30 jaar woonde en werkte. Zijn atelier, gevestigd in een datsja, staat er nog en is nu een museum dat te bezoeken is. We gaan per bus vanuit Sint Petersburg naar Repino, bezoeken het museum en wandelen ook nog in de omgeving rond en zien de bossen en stranden aan de noordelijke oever van de Finse Golf. Van oudsher een recreatiegebied voor de inwoners van de metropool Petersburg. Vanuit Repino reizen we per trein terug naar Sint Petersburg.

Dit is een dagexcursie. U betaalt entree voor het museum Penaty (de datsja van Ilja Repin) en aan reiskosten is er heen een buskaartje en terug een treinkaartje.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
Grotere gezelschappen op aanvraag.

13. EXCURSIE MET BOEK!
Alexander Nevsky-klooster en begraafplaats.
Alexander Nevsky is beschermheilige van Sint Petersburg. Het aan hem gewijde klooster werd al gesticht ten tijde van Peter de Grote aan het einde van de Nevsky Prospekt. De zilveren graftombe van de 13e eeuwse ridder bevindt zich in de kerk in het klooster. U krijgt hier uitleg over de Russisch-Orthodoxe kerk, het schilderen en de betekenis van ikonen en aansluitend wordt u rondgeleid over de Necropolis van de Meesters der Kunsten, waar zich ondermeer de graven bevinden van Dostojevsky, Tsjaikovsky, Moessorgsky en Rubinstejn. Bij deze excursie ontvangt u het (desgewenst gesigneerde) boek 'Opium, religie in het oude en nieuwe Rusland', geschreven door Bas van der Plas, die deze excursie ook verzorgt. Voor meer informatie over dit boek zie: OPIUM, religie in het oude en nieuwe Rusland.

Duur van deze excursie circa 3 uur. U betaalt een kleine vergoeding voor entree tot het kloosterterrein en voor een bezoek aan de begraafplaats. Na afloop is er eventueel gelegenheid tot het goedkoop aanschaffen van ikonen en om te lunchen.
Voor begeleiding van deze excursie gelden de volgende prijzen:
Tot 5 personen (+ 1 boek) 75 euro;
Tot 10 personen (+ 2 boeken) 110 euro.

14. De metro van Sint Petersburg. Volgens het Guinness recordboek is de Petersburgse metro de diepste ter wereld! Schier eindeloze roltrappen brengen u naar grote diepte waar u een efficient openbaar vervoermidel aantreft. De metro werd aangelegd vanaf 1955 en er zijn een aantal bezienswaardige stations waar u op deze excursie kunt genieten van de pracht en praal. Maar ook stations in de stijl van 'nieuwe zakelijkheid' worden bezocht. Desgewenst kan ook nog een bezoek worden gebracht aan het metromuseum. U krijgt een impressie van het ondergrondse leven in een wereldstad!

Duur van deze excursie is circa 3 uur, in combinatie met een bezoek aan het metromuseum ongeveer 5 uur. Behalve de begeleiding bestaan de kosten uit een metromunt en eventueel toegangsprijs voor het museum.

Prijs per gezelschap:


tot 4 personen 75 euro
5-8 personen 110 euro
9-12 personen 135 euro.

15. Een tweede stadswandeling. Deze wandeling begint op het Hooiplein, bekend uit de boeken van Dostojevsky. We bezoeken de Nicolaaskathedraal en tijdens deze wandeling ziet u ondermeer het wereldberoemde Mariinsky-theater, het eilandje Nieuw-Holland, het Joesoepovpaleis (bekend van de moord op Raspoetin), de culturele club van de werkers bij de massamedia (een van de weinige Sovjetmonumenten in Sint Petersburg), de Isaakkathedraal en de Bronzen Ruiter (het beroemde ruiterstandbeeld van Peter de Grote). Er is eventueel een mogelijkheid het Joesoepovpaleis te bezoeken, hier betaalt u voor de entree en een excursie door een gids van het paleis.

Duur van de wandeling 3 uur.

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 80 euro
5-8 personen 110 euro
9-12 personen 135 euro.

(bij bezoek aan het Joesoepovpaleis 1 uur meer)

16. Art Nouveau/Jugendstil. Een prachtige bouwstijl van het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. De Russische variant van Art Nouveau of Jugendstil heet "Style Moderne" en in Sint Petersburg is er heel veel van deze stijl te vinden. Tijdens deze excursie maken we een wandeling langs een aantal van de mooiste en meest karakteristieke objecten van de Style Moderne in Sint Peterburg. Het kan dan gaan om complete gevels, maar ook om details als ornamenten bij raampartijen, smeedijzeren balkons, decoratief beeldhouwwerk. Voor eenieder die van architectuur houdt, interesse heeft in kunst, bouwkunst, decoratieve kunst is dit een uitgelezen mogelijkheid om met een uniek aspect van Sint Petersburg kennis te maken.

Duur van deze excursie circa 3 uur. Behalve de begeleiding bestaan de verdere kosten slechts uit een metrorit heen en terug.

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 80 euro
5-8 personen 110 euro
9-12 personen 135 euro.

17. Schlusselburg. Op de plaats waar in het Ladogameer de rivier Neva ontstaat ligt het plaatsje Schlusselburg. En in het Ladogameer ligt het eilandje Oresjek, met het gelijknamige fort. Van 1 mei tot 31 oktober is dit fort te bezoeken (met een klein bootje vanuit Schlusselburg). Het fort dateert al uit de 14e eeuw, heeft een turbulente geschiedenis. Was een tijdlang politieke gevangenis (stond bekend als de 'Russische Bastille') en heeft zwaar geleden in de 2e wereldoorlog. Zeer de moeite van een bezoek waard: van hieruit begon Peter de Grote zijn opmars naar het toekomstige Sint Petersburg, Schlusselburg was de 'sleutel'!

Dit is een dagexcursie. We gaan met het openbaar vervoer naar Schlusselburg, een kilometer of 50 naar het oosten. Dan een bootje naar het fort. In Schlusselburg is gelegenheid tot lunchen. U betaalt het vervoer, het bootje naar en van het fort en de toegang tot het fort.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
5-8 personen 150 euro
9-12 personen 175 euro.

 

18. Vyborg (Russisch: Выборг; Fins: Viipuri; Zweeds: Viborg) is de op een na grootste stad van de Russische provincie Leningrad, vlakbij de Finse grens aan de Finse Golf en op circa 160 kilometer ten noordwesten van Sint Petersburg. De stad heeft eeuwenlang bij Zweden en later Finland gehoord. Vyborg heeft een fraaie oude binnenstad, met vele monumenten die herinneren aan de roerige geschiedenis. De stad is vanuit Sint Petersburg per trein bereikbaar en de reis gaat door een fraai landschap. Vroeg weg uit Sint Petersburg (reistijd 2,5 uur) en dan is er voldoende tijd om Vyborg rustig te bekijken en ergens te lunchen. In de avond weer terug in Sint Petersburg.

Dit is een dagexcursie. We gaan met het openbaar vervoer naar het station en per trein naar Vyborg. Onderweg fraaie uitzichten. In Vyborg maken we een wandeling door de oude binnenstad en bezoeken het fort. Gelegenheid om te lunchen is er op veel plaatsen. U betaalt het vervoer en de toegang tot het fort.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
5-8 personen 150 euro
9-12 personen 175 euro.

19. Dagexcursie naar Novgorod. Novgorod is de oudste stad van Rusland, gelegen op bijna 200 kilometer ten zuidoosten van Sint Petersburg. U kunt een excursie maken van 1 dag, alleen op zaterdag en zondag. 's Morgens vroeg per bus vertrek uit Petersburg en 's avond weer terug. We bezoeken het Joerjev-klooster, het Openluchtmuseum voor houten architectuur, de koopliedenwijk met ruim 30 middeleeuwse kerken en het Kremlin van Novgorod met de beroemde 12e eeuwse Sophiakathedraal. Een intensieve dag als u weinig tijd heeft (beter is natuurlijk een excursie van een paar dagen naar Novgorod)...

Dit is een excursie van 's morgens 8 uur tot circa 9 uur 's avonds. U betaalt het busvervoer heen en terug (1100 roebel = circa 27,50 euro per persoon, ook voor de gids!) en aan begeleiding het dagtarief plus een toeslag van 25 euro.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
5-8 personen 150 euro
9-12 personen 195 euro.

20. De blokkade van Leningrad. Geen vrolijke excursie, wel een historisch belangrijke. De 2e Wereldoorlog vormt vele zwarte bladzijden in de geschiedenis van Sint Petersburg (Leningrad zoals de stad toen heette). De stad werd 900 dagen belegerd door de nazitroepen en vrijwel van de buitenwereld afgesloten. Meer dan een miljoen doden was het gevolg. In de stad zijn nog een aantal plekken te zien die aan de oorlog herinneren, bovendien is er het aangrijpende blokkademuseum. Tijdens deze excursie maakt u kennis met deze tragische historie die tot vandaag een rol speelt in de stad.

Duur van deze excursie circa 4 uur, maar ook is een uitgebreider dagexcursie mogelijk van 6 uur (prijs tussen haakjes), waarin u het monument voor de verdedigers bezoekt en de plek waar een crematorium was. U betaalt entree voor het blokkademuseum en bij de lange excursie ook voor het monument voor de verdedigers van de stad.

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 75 (95) euro
5-8 personen 95 (125) euro
9-12 personen 125 (150) euro.

 

21. Een wandeling over het Vasili-eiland, het grootste eiland van Sint-Petersburg. Geen toeristische route, daarom extra interessant! Hier had Peter de Grote zijn stadscentrum gepland. We zien o.a. de oude regeringsgebouwen (nu onderdeel van de universiteit), bezoeken een lokale markt, een mondaine winkelstraat, enkele fraaie kerken en een volkomen vervallen wijk. Ook is nog te zien hoe Peter de Grote het Amsterdamse grachtenstelsel wilde invoeren in Sint-Petersburg. Nu is het een rustige wijk met een geheel eigen sfeer, volkomen anders dan u aantreft rond Nevsky Prospekt. De wandeling begint bij de Alexanderzuil op het Paleisplein waarna we de Paleisbrug oversteken naar het eiland.


Duur van de wandeling 3 uur.

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 90 euro
5-8 personen 120 euro
9-12 personen 150 euro.

22. Lomonosov (Oranienbaum). Daterend uit het begin van de 18e eeuw werd in Oranienbaum een paleis gebouwd voor Mensjikov, vriend van Peter de Grote. Later woonde Catharina de Grote hier, zij drukte een groot stempel op paleis en park. In de sovjettijd kreeg Oranienbaum de naam Lomonosov. Heen per bus, terug per trein bezoeken we het park en het plaatsje zelf. U ziet het Grote Paleis, het Chinese paleis van Catharina, het paviljoen van de sleeheuvel. Alleen het prachtige park is al meer dan de moeite waard. In het plaatsje zelf bezoeken we nog de markt, een orthodoxe kerk en u kunt er de lunch gebruiken. Het park is dagelijks open, wanneer u ook in de paleizen wilt kijken dan kan dat alleen op zaterdag en zondag.

Duur van deze excursie circa 7-8 uur.

Prijs per gezelschap:

1-2 personen 95 euro
tot 4 personen 125 euro
5-8 personen 150 euro
9-12 personen 175 euro.

23. Wonen in Sint Petersburg. Goed, u heeft het centrum gezien en nog wat andere plekken in en om de stad. Maar dan weet u nog niets over het dagelijks leven. Deze excursie neemt u mee per metro naar een typische Petersburgse woonwijk waar zelden toeristen komen. U krijgt informatie over het dagelijks leven, ziet hoe de mensen wonen, waar zij winkelen, u ziet het straatleven en het enorme contrast tussen enerzijds deze wijken uit de sovjetperiode en later en anderzijds het openluchtmuseum in het centrum van de stad. Een excursie die u een andere kijk op Sint Peterburg geeft en aan uw bezoek aan de stad een extra dimensie verleent!

Duur van deze excursie circa 3-4 uur. U betaalt de metrorit. Eventueel is er gelegenheid om te gaan lunchen op een plek waar u alleen Russisch zult horen spreken (hier komen doorgaans geen toeristen).

Prijs per gezelschap:

tot 4 personen 75 euro
5-8 personen 95 euro
9-12 personen 120 euro.

 

Stel uw eigen excursieprogramma samen op basis van uw eigen interesses!

* U werkt bij een krant en wil weleens zien hoe een Russische krant werkt...
* Een bezoek aan een Russische gevangenis staat op uw verlanglijstje...
* Waar zijn in Sint Petersburg nog oude locomotieven te zien?
* Hoe kom ik in contact met kunstenaars in Sint Petersburg?
* U zou weleens een Russische boerderij willen bezoeken...
* U wilt rondkijken in een Russische bierbrouwerij?
* U heeft interesse in...
* U zou weleens...

Czarina biedt u de mogelijkheid om eigen excursies te maken. Indien u een van de hiernaast genoemde wensen heeft, of geheel andere wensen, schroom dan niet om ze aan ons door te geven op de speciale ruimte bij het aanvraagformulier of per e-mail en binnen enige tijd kunnen wij u informeren wat de mogelijkheden zijn voor uw excursie(s) naar wens en op maat!
 


 
Tijdens de excursies wordt u ondermeer begeleid door Bas van der Plas, auteur van negen boeken en talloze artikelen over Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. In Nederland als Ruslandkenner bekend van ondermeer de TROS-Nieuwsshow, het Radio 1 journaal, BNR Nieuwsradio, Een op de middag, Met het oog op morgen, Nova, Goedemorgen Nederland, de televisiezender Het Gesprek.
Bas woonde en werkte lange tijd tussen de Russen in een gewone Russische woonwijk in het noorden van Sint Petersburg, tegenwoordig woont hij in Estland, en staat garant voor objectieve, en waar nodig kritische, informatie over het dagelijks leven in Rusland. U wordt dus niet alleen geïnformeerd over welke bouwstijl, welke architect en welke tsaar verantwoordelijk zijn voor welk gebouw, maar u leert ook het dagelijks leven in Rusland kennen. Dat geeft een extra dimensie aan uw verblijf in de culturele hoofdstad van Rusland.