INSUDOK PUBLIKATIES/PUBLICATIONS

 

Nu leverbaar :

"Ik ben moe en heb honger"

Ostarbeit - een documentaire

 

door Bas van der Plas

In dit boek een beschrijving van de vaak dramatische lotgevallen van de vele miljoenen inwoners van de Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar nazi-Duitsland werden gedeporteerd en daar werden ingezet voor dwangarbeid. Het gaat om talloze mannen en vrouwen, zowel burgers als krijgsgevangenen en hun in Duitsland geboren kinderen. Dit boek behandelt de geschiedenis van wat ‘Ostarbeit’ werd genoemd, een moderne vorm van slavernij in de oorlogsindustrie en de economie van de Duitse nazi’s. Het leverde voor de slachtoffers onmenselijke omstandigheden op waarin velen de dood vonden. En zij die overleefden werden decennia later nog met de trauma’s geconfronteerd. Een aangrijpend boek over een onderbelicht hoofdstuk van de Tweede Wereldoorlog.

 

Bestelwijze:

1. via bol.com: zoek 9789076539003 (dat is het ISBN) of op naam 'Bas van der Plas' en bestel, prijs € 24,95 (incl. verzendkosten binnen Nederland)

2. in de boekhandel (met naam auteur of titel of ISBN)

3. bij de auteur: maak € 25,00 over op rekening NL37INGB0002142763 ten name van B.H.K. van der Plas, onder vermelding van 'ost2' of 'ost2 gesigneerd' voor een persoonlijk exemplaar en vermeldt de adresgegevens bij uw overboeking of via email. Verzending vanuit Estland aangetekend.

 


 

 

Paperback, september 2019

254 pagina's, met illustraties

ISBN 9789076539003

'Hij maakt alleen de dood leefbaarder...'

Oppositie in Rusland van Ivan IV tot Occupy

In maart 2018 zijn er in Rusland presidentsverkiezingen, waarbij ene Vladimir Poetin weer de belangrijkste kandidaat is. Over Poetin is er een waterval aan boeken verschenen maar een onderbelicht thema is de oppositie tegen Poetin. Onder de titel 'Hij maakt alleen de dood leefbaarder...' is dit boek een uitgebreide beschrijving van de oppositie in Rusland. Dat gaat van de tsarentijd, via de Sovjetperiode en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie naar het zwaartepunt: de oppositie in het Poetin-tijdperk. Van uiterst rechts tot uiterst links komt aan de orde en alles wat daar tussen zit, het is een vrijwel compleet overzicht van het Russische politieke spectrum in het huidige tijdsgewricht.

Bijlage: vertrouwelijk document uit oppositiekringen over organisatie staatsgreep tegen Poetin c.s.

Bestelwijze:

1. via bol.com: zoek 9789076539027

(dat is het ISBN) en bestel, prijs € 20,95 (incl. verzendkosten binnen Nederland)

2. bij de auteur: maak € 25,00 over op rekening NL37INGB0002142763 ten name van B.H.K. van der Plas, onder vermelding van 'oppositie' of 'oppositie gesigneerd' voor een persoonlijk exemplaar en vermeldt de adresgegevens bij uw overboeking of via email. Verzending vanuit Estland aangetekend.

Paperback 185 pagina's, november 2017

ISBN 9789076539027

 

Labyrint. In de doolhof van 25 jaar Oekraiense 'onafhankelijkheid'

De toekomst van Oekraïne na 25 jaar onafhankelijkheid is nog altijd een uitweg zoeken uit het labyrint. Een pad leidt naar Rusland, een ander pad komt uit in Europa. Op cruciale kruispunten staan het oosten en westen van het land lijnrecht tegenover elkaar. Waar leidt dat heen?

Wie Oekraïne wil ontrafelen ontkomt niet aan de weerkerende vragen over oorlog, separatisme, oligarchen, machtsstrijd, voor of tegen Rusland… En  bij een aantal namen die de moderne geschiedenis van Oekraïne bepaalt: Kravtsjoek, Koetsjma, Joesjtsjenko, Janoekovitsj, Porosjenko, Timosjenko, maar ook Poetin.

Wat is hun rol? En wat zijn de gevolgen en betekenis van de ramp met vlucht MH17 en het Nederlands referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne?

Uitgeverij De Blauwe Tijger, Groningen 2017

ISBN 9789492161406

288 pagina's prijs € 22,00

 

Soviet 'surrogate' currency 1918-1922
guide and catalogue

In the early soviet period tsarist coupons were used as regular currency. Western catalogues do not give an overview of these, Pick does not even mention them. So for the first time in English a complete catalogue of the currencies used by the early soviets.
Contains: Preface; Introduction: 'Surrogate' money in early Soviet times; The use of coupons as 'surrogate' money; Coupons as 'surrogate'  currency in detail; Catalogue and check-list. The catalogue lists 453 different coupons that were used as currency.
Many illustrations, new 2015 edition, first complete work in English on this subject!

The publication can be ordered at:

INSUDOK publications,
attn. of Bastiaan van der Plas, Kreenholmi pk. 1420, 20201 Narva -Estonia.

or by mail: insudok@gmail.com

Price: EUR 7,50 U.S. $ 10.00 (postage not included)

ISBN 978-9949-9659-0-8

 

OSTARBEIT

Sovjetslavinnen voor Nazi-Duitsland

Dit boek gaat over de vele vrouwen uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, die in de oorlog uit hun woonplaatsen werden weggevoerd, dwangarbeid verrichtten in Duitsland en na de oorlog in de Sovjet-Unie van de regen in de drop terechtkwamen: in de stalinistische Goelag-archipel, of niet terug naar hun vaderland durfden of konden en in het Westen belandden. Een aantal vrouwen trouwde met Nederlanders, uit liefde, uit zelfbehoud, uit overlevingsdrang. Zij bleven de rest van hun leven in Nederland, kregen soms weer contact met hun familie in de geboortestreek, soms ook niet. Hun levens waren geknakt.

In dit boek worden de dromen en levensverwachtingen van de jonge meisjes in hun dorpen en stadjes in Rusland en Oekraïne beschreven, de Duitse inval, de wegvoering naar Duitsland, het leven in de arbeidskampen, de bevrijding van de kampen, de situatie na de oorlog, hun latere leven in de voormalige Sovjet-Unie en Nederland. Het boek is gebaseerd op een aantal reizen die door de auteur zijn gemaakt naar Rusland en Oekraïne, de geboortegronden van de “Ostarbeiterinnen”, interviews met overlevenden en familieleden. Verder werd veel informatie verkregen door de dagboeken van een aantal vrouwen, hun correspondentie met familieleden, archiefonderzoek in Duitsland, Oekraïne en Rusland. Het is een overzicht van een vrijwel vergeten hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog, mede doordat veel vrouwen niet spraken over hun tragisch verleden, soms zelfs niet met hun eigen kinderen. Ook daarvan zijn voorbeelden in dit boek te vinden. Nu wordt het tijd deze vrouwen de gepaste plek in de geschiedenis van zowel de voormalige Sovjet-Unie als Nederland te geven.

ISBN 978 90 6728 298 7

Bestellen? Maak 25 euro (inclusief verzendkosten) over naar rekeningnummer (IBAN) NL37INGB0002142763 ten name van B.H.K. van der Plas, onder vermelding van 'Ostarbeit' en uw adresgegevens. Het boek wordt onmiddellijk na ontvangst van uw betaling verzonden.

Voor het boek Ostarbeit is er een speciale Facebook-pagina zie:

En verdere reacties zijn te vinden op:

Ostarbeit

 

 

Opium, religie in het oude en nieuwe Rusland

„Godsdienst is opium van het volk”. Deze uitspraak van Marx vormde de hoeksteen van de Sovjetpolitiek ten aanzien van de godsdienst. In de nieuwe maatschappij zou de religie vanzelf verdwijnen. Maar de nieuwe maatschappij verdween eerder dan de religie. Toen eind 1991 de Sovjet-Unie ophield te bestaan ontstond een ideologisch vacuüm. Amerikaanse predikers, de Moonsekte, de Scientologykerk, Russische sekten als de Witte Broederschap of de Vissarionisten trachtten het vacuüm op te vullen. Hare Krishna’s dansten in de hoofdstraat van Sint Petersburg, Sjamanen richtten hun totempalen op, Jehova’s Getuigen gingen langs de deuren.

Maar uiteindelijk keerde de Russisch-orthodoxe kerk in volle glorie terug in het leven van de Russen, mede geholpen door de overheid. Naast de Russische orthodoxie eisten de twee andere traditionele religies in de Russische Federatie, de islam en het boeddhisme, hun plaats weer op. Over al deze uitingen van religie gaat dit boek. Het beschrijft de geschiedenis van de godsdienst in Rusland, de repressie tijdens de Sovjetperiode, de ideologische verwarring na de val van het Sovjetrijk en de glorieuze rentree van orthodoxie, islam en boeddhisme. Opium werd weer een essentieel onderdeel in het dagelijks leven en bewustzijn van de volkeren van Rusland.Bas van der Plas (Amsterdam 1947) woont en werkt in Sint Petersburg. Hij is coördinator van INSUDOK, het informatie- en documentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie. Verder organiseert hij vanuit CZARINA reis- en organisatiebureau reizen naar Sint Petersburg, Novgorod en Moskou. In Nederland is hij regelmatig te horen op de radio als Ruslanddeskundige.

ISBN 9789067282444
NUR 906
Uitgeverij Papieren Tijger, Breda (deel 5 in de serie Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie)

Bestellen? Maak 17,50 euro (inclusief verzendkosten) over naar rekeningnummer (IBAN) NL37INGB0002142763 ten name van B.H.K. van der Plas, onder vermelding van 'Opium' en uw adresgegevens. Het boek wordt onmiddellijk na ontvangst van uw betaling verzonden.

 

Een verontrustend boek over het milieu in Rusland

De ramp van Tsjernobyl in 1986 opende de ogen van de wereld voor de gevaren van kernenergie. Inmiddels is er 20 jaar verstreken en wordt in dit boek beschreven hoe Rusland, onder de dekmantel van het Klimaatverdrag van Kyoto, naar een enorme uitbreiding van het aantal kerncentrales streeft. Bovendien stelt het land zich beschikbaar als opslagplaats voor radioactief afval uit de hele wereld. Scenario's voor nieuwe milieurampen liggen voor het oprapen.
Maar kernenergie is niet het enige milieuprobleem in Rusland. Vervuilde rivieren, lekkende pijpleidingen, smeulende vuilnisbelten, uitstoot van dioxine en illegale houtkap brengen de balans van de leefomgeving voor miljoenen mensen aan het wankelen.
In het boek een overzicht van de stand van zaken van de ecologie in Rusland, met beschrijvingen van eerdere rampen en een toekomstvisie op nieuwe catastrofes. Een verontrustend boek!

Auteur van het boek is Bas van der Plas (Amsterdam 1947), als coördinator verbonden aan INSUDOK, informatie- en dokumentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie en de landen van het GOS. Onder de vlag van Czarina Reis- en Organisatiebureau organiseert hij bovendien reizen naar Rusland.
In de serie 'Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie' verschenen eerder van hem:
-Georgië, traditie en tragedie in de Kaukasus;
-Brat, een gids door crimineel Rusland;
-Kavkaz, bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens.

Titel: Katastrofa Milieu in Rusland - 20 jaar na Tsjernobyl
Auteur: Bas van der Plas
ISBN 90-6728-192-1
Prijs 18 euro

Uitgeverij Papieren Tijger, Breda (deel 4 in de serie Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie)

 

KAVKAZ
Bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens

door Bas van der PlasKavkaz is de Russische naam voor de Kaukasus, en dat is precies waar dit boek over gaat: het Russische deel van het Kaukasusgebergte. Wanneer de media zich tegen de Kaukasus aan bemoeien dan gaat het vooral over negatieve aspecten. Over de oorlogen in Tsjetsjenië, over de vluchtelingen, over de armoede, over ontvoeringen, over criminaliteit, over aardverschuivingen en andere natuurrampen. Vergeten wordt de oeroude cultuur van de Kaukasus, de eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen tradities, de imposante natuur, de unieke flora en fauna, de gastvrijheid van de bevolking. Doel van dit boek is om een algemene inleiding te geven over de Noord-Kaukasus, over de gecompliceerde geschiedenis van dit gebied, de volkeren die er wonen en hun cultuur, de problemen en de mogelijkheden, maar ook de vele legenden die het gebied rijk is. Ingegaan wordt op vragen als de betekenis van het islamitisch fundamentalisme voor het gebied, mogelijke oplossingen voor het Tsjetstjeense probleem, en het eenwordingsideaal 'het Kaukasische huis'.

Uitgeverij Papieren Tijger, Breda (deel 3 in de serie 'Berichten uit de voormalige Sovjet-Unie'). ISBN 90-6728-155-7

BRAT, EEN GIDS DOOR CRIMINEEL RUSLAND

De criminaliteit in de Russische Federatie is doorgedrongen in alle sferen van de maatschappij. In de politiek, in de legale handel en industrie, in de cultuur, in de sport. Het woord 'maffia' ligt op ieders lip, maar de organen die zich met bestrijding van de criminaliteit bezighouden boeken weinig succes. BRAT probeert een gids te zijn in de duisternis van de Russische onderwereld. Lees over moord op bestelling, over criminele kopstukken, corrupte politici, huurmoordenaars, prostituees, drugshandel, de gecriminaliseerde economie en over de vaak bloedige strijd tussen bendes. Voor uw volgende stedentrip naar Moskou of Sint Peterburg geeft BRAT een onverwachte aanvulling op de reguliere reisgidsen die alleen de toeristische bezienswaardigheden beschrijven.

auteur: Bas van der Plas
Uitgeverij Papieren Tijger, Breda ISBN 906 7281 287

EERSTE NEDERLANDSE BOEK OVER GEORGIE

Georgië: traditie en tragedie in de Kaukasus
auteur: Bas van der Plasuitgever: Papieren Tijger, Breda
ISBN: 90 6728 114XRecensie

De Sovjet-Unie/GOS-kenner Bas van der Plas heeft dit boekje geschreven, omdat de Kaukasische republiek Georgië onbekend is en er nauwelijks Nederlandstalige literatuur over bestaat. Het eerste deel gaat volledig over geschiedenis. Met name de periode vanaf 1921, als de Sovjet-republiek Georgië wordt uitgeroepen, krijgt veel aandacht. Ook de periode na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 wordt door de auteur vakkundig beschreven. Net als bijna alle andere voormalige Sovjet-republieken krijgt ook Georgië met alle mogelijke rampspoed te maken. In deel twee gaat de auteur uitvoerig in op de rol van de huidige oppositie, waarbij hij gebruik maakt van interviews. Eveneens in deel twee een heldere uitleg over de economische malaise, de afscheidingsbewegingen in Abchazië en Zuid-Ossetië, de Georgische kerk, taal en literatuur en het leven in de hoofdstad Tbilisi. De auteur besluit zijn boek met drie bijlagen: 1) de Georgische keuken, 2) kinderen als slachtoffer en 3) mensenrechten in Georgië. Aan te bevelen voor studenten, historici en toekomstige reizigers naar Georgië.
Ron Kat

Rechts in Rusland

Wie in Nederland met viltstift een hakenkruis op een bushokje kalkt, of dat nu uit fascistische overtuiging of uit pure baldadigheid gebeurt, zet een alarm in werking. Van anti-discriminatieburo tot gemeentereiniging komt men in actie. In Moskou daarentegen word je geen strobreed in de weg gelegd, als je met een krant colporteert die is voorzien van een hakenkruis, een foto van Hitler en een artikel over het zionistische gevaar. Integendeel: colporteren zal tot verkoopresultaten leiden. Wie op de Russische televisie beweert dat joden en vrijmetselaars, Kaukasiërs en Centraal-Aziaten een gevaar voor de samenleving opleveren kan op brede steun rekenen.

In Rusland bestaat al eeuwenlang een diepgeworteld anti-semitisme, een traditie waaruit huidige fascistische organistaties dankbaar putten. In het boekje"Rechts in Rusland" worden een aantal fascistische, racistische en nationalistische organisaties belicht. Naast extreem-rechtse partijen als die van Zjirinovski, worden ook de rechts-nationalistische Jeltsin en de rood-bruine communist Zjuganov onder de loep genomen. Het boekje schetst een helder beeld van de stand van zaken, de geschiedenis en de potentiële gevaren van extreem-rechts in Rusland.

uitgave Papieren Tijger, Breda ISBN 90 6728 0716

Stalin aan de Volga
Veranderingen van plaatsnamen in de Russische Federatie

Sint Petersburg werd Petrograd als gevolg van de eerste wereldoorlog in 1914. In 1924 veranderde de naam in Leningrad ten gevolge van de politieke ontwikkelingen in Rusland na de revolutie van 1917 en Lenin's dood in 1924. In 1991 werd Leningrad weer Sint Petersburg door de politiek van perestrojka en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De stad Tsaritsyn werd hernoemd tot Stalingrad in 1925, maar in 1961 veranderde de naam weer in Volgograd. Dit zijn welbekende voorbeelden van plaatsnaamveranderingen in Rusland. Velen denken dat de Sovjets begonnen met het veranderen van de namen van de oude Russische steden na de revolutie van 1917. Maar het veranderen van plaatsnamen is een proces dat teruggaat tot in de eerste dagen van het expanderend Russisch Imperium.
In het dossier 'Stalin aan de Volga - Veranderende plaatsnamen in de Russische Federatie' presenteert INSUDOK, informatie- en documentatiecentrum over de voormalige Sovjet-Unie en het GOS, meer dan 1300 plaatsnamen die veranderden in de loop van de Russische geschiedenis. De plaatsnamen zijn gesorteerd op basis van het Russische alfabet, en de uitgave is Russisch/Engels.
Volledige titel: 'Stalin on the Volga - Changing placenames in the Russian Federation'. ISBN 90-76539-01-4
.