Interview met Loekasjenko

(24 maart 2006)

INSUDOK-medewerker in Wit-Rusland Ivan Kovalenko had exclusief voor INSUDOK een kort telefonisch interview met president Alexander Loekasjenko om hem te vragen naar een reactie op de huidige gebeurtenissen in het land.

Ivan K.: "Alexander Rygoravitsj, kunt u zich voorstellen dat de inwoners van Wit-Rusland ontevreden zijn over de verkiezingsuitslag van zondag j.l.?"
Loekasjenko: "De verkiezingen zijn op een ordelijke manier verlopen. Maar ik kan begrijpen dat de oppositie daar geen genoegen mee neemt. Zij hebben heel andere plannen met ons land."
Ivan K.: "Zoals?"
Loekasjenko: "Zij zijn er steeds op uit om aan te tonen dat Loekasjenko op bedrieglijke wijze aan de macht is gekomen en aan de macht zal blijven. Dat Loekasjenko handelt in strijd met de Grondwet van ons land. Niets is minder waar. Ik heb het beste voor met mijn land en mijn volk. Ik heb de afgelopen periode gezorgd voor economische en sociale verbeteringen. Juist de oppositie is bereid land en volk uit te leveren aan de hebzucht van de VS en Europa."
Ivan K.: "Maar u bent niet altijd even populair bij de bevolking van Wit-Rusland".
Loekasjenko: "Als president van dit land moet ik soms beslissingen nemen die mijn populariteit niet ten goede komen. Ik weet dat men mij dat kwalijk neemt, maar het kan vaak niet anders. Ik ben geen populist. Mijn doel is echter om voor iedereen in dit land te streven naar voorspoed, van de bevolking verwacht ik liefde voor het land waarin we leven en respect voor de autoriteiten. Als mijn voornaamste taak zie ik de verdediging van de belangen van mijn land en volk. En nogmaals, dat kan soms minder populaire maatregelen noodzakelijk maken."
Ivan K.: "Alexander Rygoravitsj, wat gebeurt er met de demonstraties in Minsk?"
Loekasjenko: "Natuurlijk heeft het volk recht op oppositie, maar ik verwacht ook dat er respect gedaan zal worden aan de uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag. De gebeurtenissen daarna beschouw ik als een westerse provocatie. Oppositieleiders krijgen vanuit het buitenland ingefluisterd wat zij moeten doen, souffleurs vertellen hen hoe te handelen. Het is allemaal bedoeld om uiteindelijk ook dit land in de greep te krijgen. Meer wil ik er op dit moment niet over zeggen!"