Verkiezingen in Tsjetsjenië 27 november 2005

Wanneer we het Kremlin mogen geloven dan zijn de verkiezingen van 27 november 2005 de slotfase van "normalisering" in wat ooit een 'opstandige' republiek genoemd werd. Met deze verkiezingen moet ook het bewijs worden geleverd dat de oorlog in Tsjetsjenië 'definitief voorbij' is. Oorspronkelijk zouden deze verkiezingen al in 2003 hebben moeten plaatsvinden, maar steeds werden ze uitgesteld.

door Vadim Donetsky/INSUDOK

De laatste verkiezingen voor afgevaardigden in het Tsjetsjeens parlement, en de Raad van de Republiek, de Eerste Kamer, vonden in Tsjetsjenië plaats in 1997, nog voor het begin van de Tweede Tsjetsjeense oorlog. Nu zou de republiek dan eindelijk stabiel genoeg zijn, volgens Moskou althans, om daar verkiezingen te organiseren. Maar ook dit 'vertoon van democratie' vindt plaats in een republiek waar van 'normalisering' nog absoluut geen sprake is. Regelmatig zijn er nog aanslagen, aanvallen van 'rebellen', er is sprake van ontvoeringen en verdwijningen.
De Tsjetsjeense president Alu Alichanov, een getrouwe marionet van Moskou, beloofde de veiligheidsmaatregelen in de republiek ten tijde van de verkiezingen te maximaliseren en zette 17.000 politieagenten in. Veiligheid in Tsjetsjenië is echter een relatief begrip. Veel oud-inwoners van de republiek durven niet meer terug naar hun land en verblijven -vaak onder erbarmelijke omstandigheden- in een van de buurrepublieken van de Noord-Kaukasus of elders in de Russische Federatie. De kapotgeschoten hoofdstad Grozny is voor eenieder het symbool van de Russische repressie.
Hoewel Alichanov officieel gekozen werd tot Tsjetsjeens president ligt de werkelijk macht in de republiek in handen van Ramzan Kadyrov, zoon van de op 9 mei 2004 bij een aanslag omgekomen vorige president van Tsjetsjenië Achmad-hadji Kadyrov. Er zijn overtuigende bewijzen, afkomstig van mensenrechtenorganisaties, dat Ramzan als leider van de 'presidentiële garde' van zijn vader zich schuldig heeft gemaakt aan martelingen en moord op Tsjetsjeense burgers. Zijn 'garde' is in feite een illegale paramilitaire organisatie die buiten de wet opereert en als 'criminele organisatie' kan worden aangeduid.
Tijdens de verkiezingen van 27 november kunnen de Tsjetsjenen kiezen uit 106 kandidaten op partijlijsten voor 20 van de in totaal 40 zetels in het Tsjetsjeense parlement. Voor de resterende 20 zetels valt er te kiezen uit 161 'onafhankelijke' kandidaten. En nog eens 90 kandidaten zijn er om gekozen te worden voor de 18 zetels van de Raad van de Republiek, de Eerste Kamer van Tsjetsjenië. Maar wie er ook verkozen zullen worden: de uitslag staat van tevoren al vast. Moskougetrouwen zullen het Tsjetsjeense pluche bezetten, van enige oppositie zal geen sprake zijn en in de wandelgangen wordt het nieuwe Tsjetsjeense parlement al het "Ramzan-parlement" genoemd! Jazeker: 'normalisering'!

Voor achtergronden over de situatie in de Noordelijke Kaukasus en in Tsjetsjenië in het bijzonder zie het boek:
'Kavkaz - bebloede schoonheid aan de Russische zuidgrens', van INSUDOK-coördinator Bas van der Plas en verschenen bij de Bredase uitgeverij Papieren Tijger. ISBN 90-6728-155-7.

Vader en zoon Kadyrov Ramzan wordt ontvangen door Putin Ramzan Kadyrov: beschuldigd van marteling en moord