Pro-Russische activisten in Estland

ijveren ook voor een referendum

De politie en nationale veiligheidsdienst van Estland hebben bevestigd dat er in april 2014 door twee bij hen bekende 'provocateurs', Juri Zhuravljov en Dmitry Linter, twee bijeenkomsten zijn georganiseerd in Tallinn voor de pro-Russische gemeenschap in Estland. Zhuravljov en Linter zijn nog bekend door de rellen die in 2007 uitbraken bij de commotie rond het Russisch oorlogsmonument in Tallinn. Volgens de autoriteiten is het aantal medestanders van beide heren sindsdien niet verhoogd.

De Russischsprekende activisten Juri Zhuravljov en Dmitry Linter organiseren bijeenkomsten in Tallinn op 12 en 20 april, maar commissaris Martin Arpo ziet geen reden om dergelijke demonstraties te voorkomen omdat in Estland het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting bestaat. "Zolang mensen gebruik maken van hun grondwettelijke rechten en niet direct een misdaad begaan, niet overgaan tot geweld, volgen we wat er gebeurt. Natuurlijk zullen we nauwgezet controleren en als de acties illegaal worden zullen wij dienovereenkomstig reageren,” zei de commissaris in een interview met de Estse media. Volgens hem gaat het nu om dezelfde 10-20 mensen die zeven jaar geleden onder de aandacht kwamen.
Volgens het gemeentebestuur van Tallinn zullen er op de pro-Russische demonstraties een honderdtal mensen komen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat het aantal deelnemers niet meer dan een paar dozijn. Als organisator van de demonstraties heeft Juri Zhuravljov zich laten registreren. Volgens de perssecretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Teks Vertmann, is men daar van mening dat de organisatoren Juri Zhuravljov en Dmitry Linter radicalen zijn met marginale steun, die alleen maar aandacht willen trekken. "Onze veiligheidstroepen zijn zich bewust van wat er gebeurt, de veiligheid van Estland is onwankelbaar, " verzekerde Vertmann. Het Ministerie treft geen voorbereidingen om op de demonstraties te anticiperen. Volgens de perssecretaris komen alleen vrienden van de organisatoren, enkele tientallen mensen.

Dmitry Linter

Juri Zhuravljov

Steun voor Russen in Oekraïne

Een van de ideeën van de Russische activisten is om ook in Estland een referendum te houden. De eerste demonstratie vond plaats op zaterdag12 april voor de Russische ambassade in Tallinn. Volgens de organisatoren was de demonstratie een 'uiting van solidariteit met de etnische Russen op de Krim en in de oostelijke delen van Oekraïne' en om 'de mogelijkheid te ondersteunen om een referendum te houden over de afscheiding van Noordoost Estland'. Volgens de politie verliep de demonstratie zonder incidenten en trok een veertigtal deelnemers. De demonstranten droegen borden met teksten waarin steun werd betuigd aan de Russen in Oekraïne. Een van de demonstranten zwaaide met een vlag van de Sovjet-Unie.

Een tweede demonstratie werd aangekondigd voor zondag 20 april die dan zal worden gehouden voor het gebouw van het Estse parlement. Dan zal het belangrijkste thema het referendum zijn. De Estse Nationale Veiligheidsdienst bevestigde nog maar eens dat de organisatoren van de demonstraties, Linter en Zhuravljov, bij hen bekende provocateurs zijn.

Referendum over zelfbeschikking

Linter en Zhuravljov kwamen uitgebreid aan het woord op de website van de Russische Izvestiya. “Op zaterdag 12 april tonen we onze solidariteit met de Krim en de zuidoostelijke regio's van Oekraïne voor de Russische ambassade in de Pikkstraat in Tallinn, " verklaarden zij. “En verder vragen we niet alleen aandacht voor de Russen in het noordoosten van Estland, maar ook in Tallinn is de helft van de bevolking Russisch. Er moet gekeken worden naar de vele gebieden die nu opgenomen zijn als onderdeel van Estland, waar het op elk gewenst moment mogelijk moet zijn om zich af te scheiden. Noodzaak daartoe is de politieke wil. Daarom is de demonstratie van 20 april voor het Estse parlement om van de Estse parlementariërs de aandacht te vragen dat de meerderheid van de Estse steden door Russen gesticht is of deel uitmaakten van Rusland: Narva (Rugodiv), Rakvere (Rakovor), Tallinn (Reval), Tartu (Yuriev), enzovoort. Het plan is om de vraag over de mogelijkheid van het houden van een referendum over zelfbeschikking te promoten”.

Dmitry Linter, die behalve pro-Russisch activist ook nog deel uitmaakt van het presidium van de Estlandse tak van de internationale antifascistische beweging 'Vrede zonder Grenzen' voegde eraan toe: "Het grootste aantal Russische sprekers woont in het noordoosten van het land, 160-180.000 mensen. Als tenminste de helft van hen een actieve houding aanneemt, zal het mogelijk zijn om actiegroepen te vormen die om een referendum gaan vragen over afscheiding van Estland".

Bas van der Plas/INSUDOK

16 april 2014