Internationaal antifascistisch forum

in de Volksrepubliek LoeganskDe 70ste verjaardag van de nederlaag van nazi-Duitsland was een goed gekozen datum voor het bijeenroepen van een internationale conferentie tegen fascisme en oorlog. De Communistische Partij van Loegansk, die werd gesticht door een aantal leden van de voormalige communistische partij van Oekraïne, was de organisator van dit forum.
Het forum werd bijgewoond door 178 afgevaardigden uit 31 organisaties uit 13 landen (Wit-Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Polen, de Russische Federatie, Spanje, Zweden, Turkije, Oekraïne en Nederland/Estland). Meer dan 20 organisaties uit de hele wereld stuurden hun schriftelijke steun aan het Forum.


Uiteindelijk werd dit een van de grootste internationale linkse bijeenkomsten die ooit werden gehouden in Oekraïne en het is duidelijk dat deze niet had kunnen plaatsvinden in de door Kiev gecontroleerde gebieden in deze periode. Veel linkse activisten in Oekraïne zitten in de gevangenis of zijn slachtoffer van andere vormen van repressie, velen van hen moesten in ballingschap gaan en nog slechts een paar weken geleden werden twee linkse critici van de regering vermoord. Foltering is wijdverspreid, niet alleen uitgevoerd door de fascisten, maar ook door de staat.
Toch was het ook moeilijk om de internationale conferentie tegen fascisme en oorlog te organiseren in de Volksrepubliek Loegansk. De nationalistische autoriteiten daar hadden geprobeerd om te voorkomen dat het plaatsvond en het was slechts te danken aan het initiatief van Alexei Mosgovoi, de leider van de Prizrak-brigade, die op 23 mei om het leven kwam bij een aanslag, dat het forum kon worden gehouden in Altsjevsk, ten westen van Loegansk, waar zijn troepen zijn gebaseerd. De delegaties bezochten de stad en namen deel aan een parade ter herdenking van de nederlaag van nazi-Duitsland.
Er was weinig discussie nodig om te komen tot een politieke consensus om te protesteren tegen de fascistische aanvallen en de hevige onderdrukking door de regering in Kiev. In een verklaring deed het forum ook een beroep op de regeringen van de EU, de Verenigde Staten, de afgevaardigden van het Europees Parlement, en vertegenwoordigers van de landen die bij de VN zijn aangesloten om alle mogelijke maatregelen te nemen, met inbegrip van economische en politieke sancties tegen de staat Oekraïne en de Oekraïense regering, om alle bepalingen van internationale overeenkomsten, met inbegrip van Minsk, gericht op het beëindigen van de oorlog en het herstel van vreedzaam leven in de Donbass te implementeren.
Uiteraard was tijdens het forum al duidelijk dat een dergelijke verklaring meer voor publicitaire doeleinden was dan dat deze enig effect zou hebben. De Verenigde Staten en de Europese Unie, met Duitsland voorop, ondersteunen het regime in Kiev en hebben miljarden geïnvesteerd om het in het zadel te helpen. Bovendien zijn met name de VS bijzonder actief om de burgeroorlog verder op te hitsen en vergaande bedreigingen aan het adres van Moskou te richten. Natuurlijk waren alle deelnemers hiervan doordrongen, maar men zag geen ander alternatief om vrede te eisen en een oproep te doen aan de internationale gemeenschap.
De rondgestuurde verklaring zal geen impact hebben op de benarde situatie van de mensen in de Donbass. Het Verdrag van Minsk is geen weg naar vrede, maar alleen een handvat om de situatie in het belang van het Duitse en Russische imperialisme te bevriezen. Mosgovoi zelf bekritiseerde het verdrag. Maar wij als deelnemers beschouwden het forum toch als een belangrijk teken van internationale solidariteit. In die zin is voldaan aan haar doel. Het forum werd afgesloten met een drukbezocht concert van de groep Banda Basotti uit Italië, een van de voorstanders van solidariteit met de volksrepublieken in het oosten van Oekraïne, en een van de nog weinige bands die de traditie van links politieke teksten in hun muziek levend houden.
Aan het eind van de internationale conferentie was ook nog het besluit genomen om een Internationale Comité van Solidariteit met de Donbass op te richten. Het belangrijkste doel daarvan is “gezamenlijke actie door politieke partijen, maatschappelijke organisaties en bewegingen en onafhankelijke activisten ter ondersteuning van de Donbass, de vrede te bewaren, zich te verzetten tegen het fascisme en het opbouwen van een rechtvaardige samenleving."
De bedoeling is dat de deelnemende organisaties bijdragen aan de coördinatie van de internationale strijd tegen de imperialistische agressie, in het bijzonder in hun thuisland. Dit zou moeten worden gecombineerd met een internationaal debat over de toekomst van Oekraïne.

Hier de Engelstalige versie van de verklaring:

Appeal to Members of Legislative Assemblies, Governments, and Heads of State of the World, and to International Organizations, on the need to facilitate lifting the blockade and ending hostilities in the Donbass

We, the participants of the Donbass International Solidarity Forum "Antifascism, Internationalism, Solidarity", expressing our support for the residents of the Lugansk and Donetsk regions, appeal to the governments of the European Union, the United States, members of the European Parliament, and representatives of the countries of the United Nations to take all possible measures, including economic and political sanctions, against the State of Ukraine, in order to make the Government of Ukraine fulfil all the provisions of international agreements, including Minsk, aimed at ending the war and restoring peaceful life to the Donbass:

• complete ceasefire in the Donbass;

• withdrawal of heavy weapons;

• admittance, delivery, storage and distribution of humanitarian aid;

• restoration of social and economic relations, including payment of pensions and other benefits.

We believe that the members of legislative assemblies, governments and heads of state of the world should resolutely condemn all violations by the Ukrainian side of the provisions of international agreements on the establishment of peace: killings, torture and intimidation of civilians, looting, the economic blockade of the region, and obstacles to the free movement of people in the Lugansk and Donetsk regions.

We are confident that pressure from the international community will force the Ukrainian authorities to end the blockade of the region, which inflicted severe blows on the economy of Donbass, and give the region an opportunity to rebuild its economy, aid the lives of innocent people, and contribute to an early recovery from the consequences of the humanitarian catastrophe. Residents of Donbass should be able to receive the necessary medicines, foods and construction materials to rebuild infrastructure.

We draw the attention of the international community to the fact that the vast majority of soldiers forcibly mobilized into the ranks of the Ukrainian army do not want to participate in a fratricidal war. However, Ukrainian legislation provides for the imprisonment of those who refuse to go and kill civilians in the Donetsk and Lugansk regions. We believe this practice is unacceptable and inadmissible.

We appeal to the international community to take all measures to ensure that peace and stability return to the Donbass. For the sake of stability and to overcome the consequences of humanitarian disasters in Eastern Europe, in order to prevent any attempts to violate civil rights and freedoms, all countries of the world should unite their efforts in a common pursuit to help the Donbass.