Wanneer antwoordt Obama?

Foto van de aanval op de Maleisische Boeing authentiek?

De publicatie van een satellietbeeld, waarop het ogenblik te zien is van de lancering van een raket vanaf een Su-25 toestel richting de Maleisische Boeing van vlucht MH17 is - wanneer de authenticiteit van de foto's wordt bevestigd - een klap voor niet alleen het regime in Kiev, maar dit haalt ook de legitimering van de westerse sancties tegen Rusland onderuit.

Slechts een paar uur voor het begin van de G20-top in het Australische Brisbane toonde Mikhail Leontiev in het programma "Odnako”, op het Russische eerste kanaal, een sensationele foto. De foto was ontvangen, zo werd in het programma gezegd, van de Russische Unie van Ingenieurs (RSI) door de Amerikaanse luchtvaartexpert George Bilt, die ook een onderzoek instelde naar het neerhalen van de Boeing. De foto toont aan dat het vliegtuig vanuit de lucht werd neergeschoten. In een brief, waarin Bilt aangeeft het eens te zijn met de bevindingen van de RSI, beschrijft Bilt de foto die werd genomen door een satelliet in de ruimte, waarop duidelijk de lancering van een raket te zien is. Volgens de eerste vicevoorzitter van de Russische Unie van Ingenieurs, Ivan Andrievskiy, maakten deskundigen een gedetailleerde analyse van het beeld en geen enkel teken van nep of manipulatie werd aangetoond: "Gewoonlijk maakt men dergelijke foto's voor algemene inlichtingen over de situatie in de ruimte en op aarde. Volgens de in de afbeelding aangegeven coördinaten kunnen we aannemen dat de foto is genomen door een Amerikaanse of Britse satelliet."

Oekraïense Su-25

Deze stelling roept natuurlijk om meer onderzoek naar wat er te zien is op de afbeelding. Vooral nu men al begon te twijfelen aan haar authenticiteit, evenals beschuldigingen dat hij al een maand geleden werd gepubliceerd, dat hij gefabriceerd is, enzovoort. Belangrijk is echter dat dit beeld aansluit op de versie die in de eerste dagen na de ramp met MH17 al de ronde deed. Over het feit dat in de omgeving van de Maleisische Boeing een Oekraïense Su-25 was gezien sprak een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie kort na de tragedie. En vervolgens werden er gegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat het vliegtuig gemakkelijk zou kunnen zijn vernietigd vanuit de lucht. Maar zowel de Oekraïense als de westerse media en de autoriteiten hielden vast aan hun bewering dat de Boeing werd neergeschoten vanaf het luchtverdedigingssysteem "Buk" dat in handen zou zijn van de separatisten, en niet van die van het Oekraïense leger, waarbij als locatie werd opgegeven het gebied dat op dat moment bezet was door de Novorossiysk milities. Het Westen en Kiev kwamen onmiddellijk met de beschuldiging dat Rusland verantwoordelijk was voor de vernietiging van het Maleisische vliegtuig. Inmiddels zijn er vier maanden verstreken na de ramp met de Boeing, en in die periode is een zorgvuldig beeld geconstrueerd over "de bloeddorstige Poetin, die niet terugdeinst om vliegtuigen te laten neerschieten en onschuldige buitenlanders te vermoorden."

Emotioneel horrorverhaal

Het werd uiteindelijk een emotioneel horrorverhaal, dat werd gebruikt om middels de "Russische dreiging" over de hele wereld mensen te intimideren, maar vooral in Europa. Want, volgens die versie, wil Rusland niet alleen Oekraïne inlijven, maar stort zich ook op de verscheuring van Europa, en heeft dat al bereikt door het doden van vreedzaam in een vliegtuig slapende Nederlanders. De Russofobie vierde hoogtij en sublimeert de al vele eeuwen gecultiveerde angst voor de "Russische barbaren". En wanneer we Oekraïne niet zullen bevrijden uit de klauwen van de Russische beer dan staan morgen de Kozakken in Parijs, en de tanks van het Rode Leger zullen te vinden zijn in Berlijn, dus we moeten Rusland straffen, isoleren, blokkeren.

Na de ramp met MH17 verscherpten de Verenigde Staten en de Europese Unie hun sancties tegen Rusland, men begon Poetin te vergelijken met Hitler, en er werd van Rusland geëist om zich tot schuldige te bekeren en 'de moord te bekennen' zoals laatst nog werd gedaan door de Australische premier. Rusland zelf heeft steeds aangedrongen op een spoedig onderzoek, eraan toevoegend dat het vliegtuig waarschijnlijk werd neergehaald door de Oekraïense luchtmacht. Het onderzoek verliep moeizaam en duurde lang, niet echt uit te leggen aan bijvoorbeeld de nabestaanden van de slachtoffers van MH17. En dan plotseling is er deze foto.

Antwoord van Obama

Als de foto echt is dan is het nog de vraag hoe hij naar Moskou kwam. Van de tegenstanders ia te verwachten dat zij zullen beweren dat John Bilt een fictief personage is, dat de foto gefabriceerd is door Russische spionnen of door een onbekende Amerikaanse aanhanger van Edward Snowden. Het maakt echt niet uit. Belangrijker is wat er zal gebeuren in het geval er moet worden erkend dat het om echte foto's gaat. Als de in Moskou opgedoken foto is genomen vanaf een Amerikaanse spionagesatelliet zou er op de G20-top in Brisbane door Barack Obama een eenvoudige vraag te beantwoorden zijn: 'had hij deze foto vóór publicatie op de Russische tv al gezien?' Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse president in de komende dagen het antwoord op deze vraag zal geven, de Amerikanen proberen in ieder geval tijd te rekken. Maar op de langere duur zal dat niet zijn vol te houden - Obama of vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid moeten een van deze twee antwoorden geven: ja of nee. Natuurlijk zullen zij 'nee' willen zeggen, en er zelfs aan toevoegen dat dit alles een provocatie van de KGB is, maar na Snowden is dat allemaal een stuk ingewikkelder geworden. Het is niet zo dat niemand de VS gelooft - maar er is geen enkele garantie dat wanneer Obama 'nee' zegt er geen bewijs van precies het tegenovergestelde zal zijn.

Dat zou bijvoorbeeld anoniem kunnen komen van ontevreden medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarom zal Obama heel goed moeten nadenken - of is hij bereid om in een leugen te worden gevangen? Je kunt natuurlijk ook uitgaan van een variant waarin Obama met een zuiver geweten kan zeggen dat hij de foto niet heeft gezien en het nog waar is ook. Maar dat zou betekenen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten gewoon een foto niet aan hun staatshoofd hebben laten zien, een foto nota bene waar problemen van mondiale veiligheid aan verbonden zijn.

Bij het met 'ja' beantwoorden van de cruciale vraag over de foto zullen de huidige leiders van Oekraïne in de ogen van de Amerikanen en de Europeanen (en een aanzienlijk deel van de Oekraïense samenleving) in diskrediet raken. Gedood door nalatigheid is dan het lot van de MH17 slachtoffers, een feit dat op zichzelf al slecht is, maar dat de moordenaar brutaal ook nog eens anderen de schuld geven is al te veel. En Obama zelf zal de uiterst onaangename beschuldigingen van liegen overleven en worden gerechtvaardigd door het feit dat "er een hoop tegenstrijdige informatie was”. Natuurlijk een slecht excuus - maar het levert veel minder schaamte op dan niet alleen erop worden betrapt de waarheid te verbergen, maar ook om met een leugen te leven in de wetenschap dat je allemaal liegt.
En de slotvraag is dan nog of de Boeing door het Oekraïense gevechtsvliegtuig is neergeschoten zonder de deelname van Amerikaanse inlichtingendiensten en het is zelfs eng om te bedenken wat er zal gebeuren als blijkt dat Kiev dit wel deed dat op initiatief van de Verenigde Staten die bewust, in hun favoriete stijl, een provocatie organiseerden om met dit alles Rusland internationaal in diskrediet te brengen.

Bas van der Plas/INSUDOK

Narva, 22 november 2014