OPEN BRIEF AAN FRANS TIMMERMANS

MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN VAN NEDERLAND

 

Geachte Frans Timmermans,

Als Minister van Buitenlandse Zaken behartigt u de Nederlandse belangen overal ter wereld. En soms moet u daarin hard optreden. Zeker in de huidige situatie met de dramatische vliegramp in het oosten van Oekraïne, waarbij maar liefst 193 Nederlanders op tragische wijze om het leven kwamen. U sprak daar op 21 juli over tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. De krant NRC noemde het 'een indrukwekkende speech' van 'een geëmotioneerde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken' en publiceerde de volledige Engelse tekst. Natuurlijk bent u, net als talloze andere Nederlanders, geëmotioneerd door de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne met als dramatisch dieptepunt de val van vlucht MH17 met alle tragische gevolgen vandien.

In uw 'indrukwekkende speech' gebruikt u de volgende woorden: “The last couple of days we have received very disturbing reports of bodies being moved about and looted for their possessions. It must be unbearable first to lose your husband and then to have to fear that some thug might steal his wedding ring from his remains”.

Natuurlijk is 'het stelen van een trouwring' van een van de slachtoffers een buitengewoon ernstige misdaad, maar dit voorbeeld moet dan wel op waarheid berusten. Dit is echter niet waar. De Oekraïense autoriteiten die nu in Kiev aan de macht zijn hebben er alle belang bij het oosten van hun land tot een gebied te verklaren waar de ene misdaad op de andere volgt. En zij schromen daarbij niet om 'bewijsmateriaal' te vervalsen of te fabriceren. Kijkt u alstublieft naar het volgende filmpje waarin u ook nog een rol speelt:

http://www.czarina.nl/petersburg/insudok/ned/oekraine/Nieuwsmanipulatie.html

Ook het NOS-journaal, in de persoon van correspondent Godfroid, laat zich regelmatig op ongenuanceerde en niet op feiten gebaseerde wijze uit over 'diefstallen', het 'weghalen van persoonlijke eigendommen van slachtoffers' en draagt daarmee bij aan een door Kiev gewenst beeld van 'het criminele oosten'.

De afgelopen tien jaar ben ik heel vaak in dat gebied geweest. Ik deed er onderzoek voor mijn nieuw te verschijnen boek en verbleef steeds bij mijn schoonfamilie in de Russische Federatie op 500 meter afstand van de Oekraïense grens. Van daaruit trok ik naar plaatsen als Krasnodon, Lugansk, Snezjnoje, Donetsk, Kramatorsk en nog veel meer plaatsen waar tot 17 juli 2014 maar weinigen van gehoord hadden. Het is nu oorlogsgebied.

Mijn te verschijnen boek gaat ook over oorlog, maar dan die van ruim 70 jaar geleden. Ook toen was het gebied waar nu sprake van is oorlogsgebied. In de periode 1941-1944 zijn talloze mannen, vrouwen en kinderen uit dat gebied naar Groot-Duitsland vervoerd om daar dwangarbeid te verrichten. De zogeheten 'Ostarbeit'. Tallozen kwamen daarbij om het leven, anderen keerden gebroken terug om in de Sovjet-Unie ook nog eens van 'landverraad' te worden beschuldigd. Ik heb veel mensen daar gesproken om informatie voor mijn boek te verzamelen. Ex-dwangarbeidsters, hun familieleden, kinderen... en ik heb de mensen in het oosten van Oekraïne leren kennen als mensen met een hart van goud, die zich zeker niet schuldig zullen maken aan wat Godfroid in het NOS-journaal beweert. Uw speech in de VN-veiligheidsraad werd ook uitgezonden op de Oekraïense en Russische televisie, het is dan ook geen wonder dat de mensen in de dorpen rond de restanten van vlucht MH17 met ongeloof en emotioneel op uw woorden reageerden.

Ook de oorlog van 70 jaar geleden heeft diepe wonden geslagen in het oosten van Oekraïne. Het woord 'fascisme' is nog steeds voldoende om heftige emoties los te maken, vrijwel iedere familie heeft er wel mensen aan verloren. Toen dan ook bekend werd dat de nieuwe regering in Kiev na de machtsovername van 22 februari 2014 mede in het zadel was geholpen met steun van de openlijk fascistische paramilitaire organisatie 'Rechtse Sektor' en de cryptofascistische politieke partij Svoboda (Vrijheid), was dit voor veel mensen in die streek reden om zich van de nieuwe machthebbers in Kiev af te keren, met intussen alle gevolgen vandien.

Meneer Timmermans, emoties zijn begrijpelijk, ik juich emoties in de politiek zelfs toe, maar emoties moeten dan wel op oprechtheid en waarheid gebaseerd zijn. Laat u daarbij niet leiden door de stroom van desinformatie en propaganda die ook gaande is. Want zoals alle oorlogen is dit ook een propagandaoorlog, waarbij de desinformatie zelfs kan doordringen in een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. En dat kan toch niet uw bedoeling zijn geweest?

Ik wens u sterkte in uw verdere optredens voor de belangen van de slachtoffers en hun nabestaanden,

met vriendelijke groeten,

Bas van der Plas

Narva (Estland), 23 juli 2014

 

VERSION IN ENGLISH