Waarom ook Oekraïners op de Krim

voor aansluiting bij Rusland stemden

Correspondent David Jan Godfroid van de NOS is op de Krim en volgde het referendum van dichtbij. Op de vraag of de uitslag van het referendum geloofwaardig is geeft hij het volgende antwoord: "Als je er nauwkeurig naar kijkt, kunnen deze cijfers eigenlijk niet kloppen. 96,6 procent van de stemmers zou voor aansluiting bij Rusland zijn. De opkomst lag boven de 80 procent, terwijl het percentage Russen op de Krim nog geen 60 is. Dat zou betekenen dat veel Krim-Tataren en Oekraïners, de twee andere grote bevolkingsgroepen op de Krim, massaal gestemd hebben, terwijl ze zelf zeggen dat ze dat niet hebben gedaan. Bovendien suggereert deze uitslag dat deze Krim-Tataren en Oekraïners vóór aansluiting bij Rusland hebben gestemd. Dat is heel onwaarschijnlijk."

Zojuist heb ik een telefoongesprek gevoerd met een aangetrouwd familielid op de Krim. Ze woont in Jalta, maar werkt in het poppentheater in Simferopol. Ik vroeg haar of het mogelijk is dat ook (een deel van) de Oekraïense bevolking van de Krim voor aansluiting bij Rusland zou stemmen bij het referendum. Haar antwoord: “Dat is zeer zeker gebeurd. Veel Oekraïners die hier wonen zijn al gepensioneerd en kregen tot nu toe het Oekraïense pensioen van ongeveer 1700 hryvnia (120 euro). Maar Poetin heeft gezegd dat wanneer uit het referendum blijkt dat een meerderheid voor aansluiting bij Rusland is ook de pensioenen zullen veranderen. Bewoners van de Krim die recht op pensioen hebben krijgen dan het gemiddelde Russische pensioen van 12.000 roebel (240 euro). Voor de mensen die nog niet met pensioen zijn zullen de lonen en salarissen met 150-300% verhoogd worden en bovendien dalen de kosten voor gas en electriciteit. Dat was voor veel mensen hier toch een doorslaggevend argument om voor aansluiting bij Rusland te stemmen.”

De meeste pensioenen in Oekraïne worden uitbetaald via de Privatbank, opgericht in 1992 nadat Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Zoals overal elders vond er al gauw een inhaalslag plaats: mensen kregen hun pensioenen en uitkeringen niet meer contant uitbetaald, maar via de banken of het postkantoor. Veel Oekraïners kozen voor een rekening bij de Privatbank. Na het referendum op de Krim levert dit een probleem op: de Privatbank heeft geen licentie voor buitenlandse banktransacties en nu de pensioenen uit Rusland gaan komen krijgen de mensen die daar recht op hebben niets. Een speciaal team van het Russisch ministerie van extreme situaties is op de Krim aangekomen om de pensioengerechtigden van geld te voorzien en bovendien zijn er technische ploegen actief om de aanwezige geldautomaten op de Krim om te bouwen en geschikt te maken voor transacties in roebels.

De correspondent van de NOS verzwijgt dit soort informatie omdat het niet past in de propagandaoorlog rond de Krim. Waarvan akte!

Bas van der Plas/INSUDOK

20 maart 2014