Patriarch Aleksij II 1929-2008 Een onverwachte combinatie...

De patriarch van Moskou en heel Rusland Aleksij II werd op 23 februari 1929 geboren in de Estse hoofdstad Tallinn als Aleksej Michajlovitsj Ridiger. Hij ging in 1947 studeren aan het Leningradse seminarie, werd in 1949 diaken en in 1950 priester van de Bogojavlenskkerk in het Estse Jychvi, in het overwegend Russische deel van Estland niet ver van de grens met Rusland. Hij studeerde in 1953 af aan de theologische academie met het werk 'Metropoliet Filaret als dogmaticus'. Op 15 juli 1957 werd hij benoemd tot aartspriester van de Oespensky-kathedraal in Tartu, de tweede stad van Estland. In 1964 werd hij aartsbisschop en na vele functies in de Russisch-Orthodoxe kerk werd hij op 7 juni 1990 gekozen tot patriarch van Moskou en heel Rusland, de hoogste positie binnen de kerk.
In 1989 werd Aleksij ook gekozen tot volksvertegenwoordiger van de Sovjet-Unie. In 1991 en 1996 speelde hij een grote rol in de verkiezingscampagnes voor het presidentschap van de Russische Federatie, hij ondersteunde de kandidatuur van Boris Jeltsin. Bij de presidentsverkiezingen van 2000 en 2004 steunde hij Vladimir Poetin.
Het Moskouse patriarchaat is het centrale uitvoerend-leidend orgaan van de Russisch-Orthodoxe kerk dat wordt geleid door de patriarch. Onder de patriarch functioneert de Heilige Synode, reeds ingesteld onder Peter de Grote na het opheffen van het patriarchaat in 1721. Zij bestaat uit 8 permanente en 5 tijdelijke leden, de patriarch is voorzitter.
In het najaar van 2002 ging de gezondheid van Aleksij II sterk achteruit en moest zelfs de leiding van de kerk staken, wat het startsein werd voor de toespitsing van de binnenkerkelijke strijd om de zetel van de patriarch. In de zomer van 2003 keerde Aleksij II actief terug in zijn functie, maar de strijd gaat desondanks onverminderd voort achter de schermen. Uiteindelijk overleed hij in de vroege ochtend van 5 december 2008.

Tot voornaamste pretendenten naar de post van patriarch worden gerekend:
-Kirill, de metropoliet van Smolensk en Kaliningrad, geboren in 1946. Kirill werd op 6 december 2008 al aangesteld als waarnemend patriarch;
-Mefodij, de vroegere metropoliet van Voronezj en Lipetsk en tegenwoordig metropoliet van Astana en Alma-Ata (in Kazachstan), geboren in 1949;
-Sergij, de vroegere metropoliet van Solnetsjogorsk, nu metropoliet van Lipetsk en Elets;
-Filaret, de metropoliet van Minsk en Sloetzky;
-Job, de metropoliet van Tsjejabinsk en Zlatooeslovsky;
-Juvenalij, metropoliet van Kroetitsk en Kolomna.

De Russisch-Orthodoxe Kerk moet binnen zes maanden na de dood van de patriarch een nieuwe patriarch kiezen, dat gebeurt tijdens een speciale Synode, tot die tijd is Kirill, metropoliet van Smolensk en Kaliningrad, waarnemend patriarch..