Bijeenkomst oppositie Moskou 24 november 2007

Manipuleert de NOS het nieuws?

Op zaterdag 24 november 2007 zendt het NOS-journaal in een reportage van Peter d'Hamecourt uit Moskou beelden uit van een door de oppositie georganiseerde bijeenkomst met als thema "Rusland tegen Poetin". De bijeenkomst is georganiseerd door 'Een ander Rusland', de club waarin ondermeer Garri Kasparov zich heeft verenigd met Eduard Limonov en ex-premier Michail Kasjanov. Aan het gelijknamige boek van Limonov heeft 'Een Ander Rusland' haar naam te danken.

Aan de betoging wordt deelgenomen door ongeveer duizend tegenstanders van het bewind van president Vladimir Poetin. Behalve de circa duizend demonstranten zijn er zo'n 300 journalisten op de bijeenkomst afgekomen. Het wachten is op spectaculaire beelden vanuit het 'ondemocratische' Rusland. En de pers wordt op haar wenken bediend: De politie grijpt in wanneer een klein aantal betogers, voornamelijk van de Nationaal-Bolsjewistische Partij van Limonov, die de politiek als een kunstvorm beschouwt, probeert zich naar het gebouw van de Centrale Kiesraad te begeven. Er was voor de bijeenkomst een vergunning verleend, maar de betogers hadden geen toestemming om een protestmars te houden en op het plein voor het gebouw van de kiesraad te komen.
De zichzelf tot 'oppositieleider' verklaarde voormalige schaker Garri Kasparov wordt gearresteerd. Tot de gearresteerden behoort verder ook Lev Ponomarjov, leider van de beweging "Voor de mensenrechten" en Ilja Jasjin, leider van de groepering 'Jong Jabloko', de jeugdafdeling van de partij Jabloko van Grigorij Javlinskij. Eduard Limonov, de leider van de Nationaal Bolsjevistische Partij, wordt eveneens meegenomen door de politie als de verantwoordelijken voor de uit de hand gelopen bijeenkomst. De rechtbank van Mesjtsjank in noord-Moskou neemt het besluit om de voorlopige hechtenis voort te laten duren tot maandag 26 november. De gearresteerden wordt overtreding van artikel 20.2 van de wet op de administratieve overtredingen ("Overtreding van de voorgeschreven orde bij de organisatie of uitvoering van een vergadering, meeting, demonstratie, mars of picket") ten laste gelegd en overtreding van artikel 19.3 van diezelfde wet ("weigering van een wettelijke verordening gegeven door medewerkers van de politie"). Kasparov wordt door de rechtbank tot 5 dagen hechtenis veroordeeld.

Mensenrechtenorganisaties in Rusland en het Westen veroordelen het Kremlin voor haar ijzeren greep op de 'democratie' en de mensenrechten sinds Poetin in 2000 tot president werd gekozen. Maar opiniepeilingen laten zien dat de meerderheid van de Russen Poetin steunen, als redenen daarvoor worden de stabiliteit en de economische groei van Rusland genoemd.

Merkwaardig is dat in de beelden van de NOS in de reportage uit Moskou ogenschijnlijk twee demonstraties te zien zijn. Wanneer er beelden worden getoond over het begin van de demonstratie zien we alleen demonstranten met vlaggen van de SPS, de 'Unie van Rechtse Krachten', en wanneer er beelden te zien zijn van het politieoptreden zien we alleen nog maar demonstranten met de aangepaste vlaggen van de Nationaal Bolsjewistische Partij van Eduard Limonov. Het vaandel van de NBP zag er als volgt uit: in het midden van een rechthoekige rode doek is een witte cirkel met in het midden van de cirkel de afbeelding van een gekruiste hamer en sikkel in de kleur zwart. De vlag is gebaseerd op de swastikavlag van de Duitse nationaal-socialisten uit de periode 1933-1945. Omdat de NBP tot verboden organisatie is verklaard is de vlag aangepast: de kleur rood is door zwart vervangen.
Voor meer informatie over de NBP en Limonov zie: de pagina over de NBP.

Vlag van de SPS 'Oude' vlag van de NBP Nieuwe vlag van de NBP


Vraag blijft hoe in één demonstratie in verschillende beelden totaal verschillende vlaggen getoond kunnen worden en waarom in het commentaar van Peter d'Hamecourt niet gemeld wordt dat het gedeelte van de demonstratie waar het politieoptreden plaatsvindt te maken heeft met het feit dat de demonstranten geen toestemming hadden om zich naar deze plek te begeven. Achtergronden worden verder niet gegeven, het Nederlandse publiek moet alleen maar duidelijk worden gemaakt hoe ondemocratisch Rusland wel niet is! Altijd mooi om beelden voor te kunnen schotelen die je vermeende gelijk bevestigen. Maar het weglaten van informatie is ook manipulatie. Wederom regeert de leugen!