Hermitage Amsterdam is Amstelhof!

De Hermitage in Amsterdam? Op vrijdag 19 juni 2009 geopend door Beatrix (van Oranje) en Dmitri (Medvedev). Ze hebben lang moeten wachten tot de laatsten in verpleeghuis Amstelhof uitstierven. Mijn oma is er op bijna 92-jarige leeftijd overleden. In dat verpleeghuis was de antiek geconserveerde keuken beneden altijd al mooier dan de verblijven voor de bejaarden op de bovenliggende etages. Wanneer ik er op bezoek kwam werd ik steeds weer getroffen door de genante contrasten tussen het verblijf van de bejaarden die er werden verpleegd en de museumkeuken.
En dat heet nu dan de Hermitage..., de Hermitage Amsterdam. Maar de enige echte Hermitage, het enige museum ter wereld dat aanspraak kan maken op die naam, staat in Sint Petersburg! Welkom in dit grootste museum ter wereld, dat slechts een paar procent van haar totale bezit kan tentoonstellen, ondanks de 310 zalen, en daarom filialen elders opent. Nu dus in Amsterdam. Maar om dat nou ook de Hermitage te noemen? Wat was er mis met de naam Amstelhof?

Bas van der Plas/INSUDOK

Geldtekort bij Hermitage Amsterdam?

Het dagblad Trouw weet 1 september 2009 op haar website te melden dat de Hermitage in Amsterdam toch duurder uitviel dan begroot en dat de gemeente Amsterdam moet bijspringen om een financieel probleem bij museum de Hermitage op te lossen.
Bij de opening werd gesteld dat het Amsterdamse filiaal van de Hermitage (Amstelhof) een belangrijke bijdrage was aan de Nederlands-Russische culturele banden. Geldtekort hoeft daarin geen rol te spelen. Er zijn genoeg superrijke Russen die in de jaren 90 zoveel bij elkaar gegraaid hebben dat ze complete kunstcollecties of voetbalclubs kunnen kopen. Sommigen hebben het zelfs nog tot politiek asiel in Engeland gebracht. Die overschrijding van het budget van Amstelhof is voor hen slechts een zakcentje en de 'nieuwe Russen' kweken er wellicht weer wat goodwill mee...

Mijn oma in de binnentuin van Amstelhof, begin jaren 80