INSUDOK documentatie

Wie is Dmitrij Medvedev?

Nog in de schaduw van Poetin De nieuwe president?

Medvedev is nu nog eerste plaatsvervangend hoofd van de Administratie van de President van de Russische Federatie. Hij wordt door Poetin zeer gewaardeerd als jurist. In 1999 heeft Poetin hem persoonlijk uit Sint Petersburg naar Moskou uitgenodigd. Eerder gaf Medvedev les aan de Leningradse Staatsuniversiteit aan de juridische faculteit. Volgens sommige bronnen werkte Medvedev in die tijd samen met de staatsveiligheidsdienst.
Dmitrij Anatolevitsj Medvedev is geboren in 1965. Studeerde af aan de juridische faculteit van de Leningradse Staatsuniversiteit. Daarna promoveerde hij en werd docent aan dezelfde universiteit waar hij 15 jaar werkte.
Vanaf november 1993 werkte Medvedev als directeur voor juridische vraagstukken bij de firma “Ilim Pulp Enterprise” in Sint Petersburg. In de periode dat Poetin voorzitter was van het Comité voor economische relaties van de burgemeester van Sint Petersburg was Medvedev zijn raadsman voor juridische vraagstukken.
Met de overgang van Poetin naar de post van voorzitter van de regering van de Russische Federatie werd Medvedev uitgenodigd voor de post van plaatsvervangend chef van het apparaat van de regering van de Russische Federatie. In 1998 werd hij ook gekozen als lid van de directieraad van de firma “Bratskij houtindustrie complex” en als directievoorzitter van voornoemde firma “Ilim Pulp Enterprise”, een grote naamloze vennootschap.
Op 9 november 1999 werd Medvedev aangesteld als plaatsvervangend chef van het apparaat van de regering van de Russische Federatie, op 31 december 1999 werd hij plaatsvervangend hoofd van de Administratie van de waarnemend President van de Russische Federatie en in maart 2000 leider van de verkiezingscampagne van Poetin voor de presidentsverkiezingen.
Op 3 juni 2000 werd Medvedev eerste plaatsvervangend hoofd van de Administratie van de President van de Russische Federatie nadat Poetin tot president was gekozen.
In de loop van zijn activiteiten voor de Russische regering en als president raadpleegde Poetin Medvedev vaak als juridisch expert. In januari 2000 stond Medvedev aan het hoofd van de zogeheten officiële verkiezingsstaf van Poetin. Nu stelt Medvedev het werkschema van Poetin op en werkt aan administratieve hervormingen.
In de jaren 2001-2003 werd Medvedev ingevoerd in het systeem van Gazprom, daar neemt hij nu de post op zich van voorzitter van de Raad van Directeuren.
Medvedev is getrouwd en heeft een zoon.