Narva als valse stemmingmakerij


De Nederlandse journalistiek is in het kader van de 'nieuwe koude oorlog' nog altijd druk met alles wat met Rusland te maken heeft in een zo negatief mogelijk daglicht te stellen. Onwaarheden, pure leugens en desinformatie worden daarbij niet geschuwd, maar zijn bijna standaardingrediënten voor de subjectieve berichtgeving.

Ik kwam weer een fraai voorbeeld tegen van suggestieve 'journalistiek' toen Nederlandse vrienden onlangs voor mij de Trouw-bijlage De Verdieping van dinsdag 10 mei 2016 voor me meebrachten. In 4 pagina's wordt een reis door de Baltische Staten gemaakt onder de titel 'Klem tussen twee machtsblokken' (het gaat dan om Europa en Rusland, bvdp). De 'journaliste' van Trouw, Janne Chaudron, bezoekt ook mijn woonplaats Narva. Al een aantal jaren woon ik in deze Estse stad aan de grens met Rusland, wandel hier dagelijks rond en ben dan ook verbaasd over de waarnemingen van Chaudron: “De winkels zijn gevestigd onderin kolossale flatgebouwen”, schrijft ze op pagina 4 onder het kopje 'Narva'.... En: “De winkels kijken uit op brede boulevards waar auto's overheen razen”.

Laat mij zeggen dat er nog een paar, met sluiting bedreigde, winkels onderin flatgebouwen zijn gevestigd, maar dat deze flatgebouwen zeker niet 'kolossaal' te noemen zijn met maximaal 9 etages, maar voor het overgrote deel met 5 etages. En dat de straat waar deze winkels nog gevestigd zijn zeker niet gekenmerkt worden door “overheen razende auto's”. Integendeel, aan de brede boulevard die Chaudron gezien meent te hebben (een brede boulevard bestaat in Narva ook niet, waarschijnlijk bedoelt zij de grote weg Tallinna Maantee die dwars door de stad loopt en aansluiting geeft op de E20 richting de Estse hoofdstad Tallinn), staan drie moderne winkelcentra waar alle grote winkelketens te vinden zijn, van H&M tot Mohito en van Euronics tot Shu.

In deze winkelcentra zijn bovendien enorme supermarkten te vinden, boven winkelcentrum Astri Keskus is een groot bioscoopcomplex, een parkeerdak en -garage, winkelcentrum Fama Keskus heeft een koffiehoek en een restaurant, in Astri Keskus is de grootste boekwinkel van Narva te vinden... kortom: de door Chaudron gesignaleerde 'De winkels...' bestaan slechts in haar fantasie of in haar (al dan niet zelf gekozen) opdracht om van Narva een zo negatief mogelijk beeld te scheppen dat aansluit op de anti-Russische propaganda die de Nederlandse media voor een belangrijk deel beheerst.

Dagelijks staan de parkeerterreinen bij de moderne winkelcentra vol met auto's met registratienummers eindigend op 47 (Leningrad oblast, de Russische provincie die aan Estland grenst) en 78 en 178 (uit de stad Sint-Petersburg), want inwoners van Rusland komen graag inkopen doen in deze voor hen interessante winkelcentra, zeker nu de sancties een aantal producten van de Russische markt hebben gestoten, die in Estland evenwel volop en goedkoop te halen zijn.

Aan de Russische kant van de rivier de Narova ligt Ivangorod, een stad die tot 1991 samen met Narva één gemeente vormde maar nu door de grens gescheiden is. Over de rivier ligt de zogeheten 'Brug der Vriendschap'. In Narva is onlangs een nieuwe moderne douaneterminal in gebruik genomen, aan de Russische kant is men bezig met renovatie. Maar nee, beweert Chaudron in haar bijdrage over Narva, “de twee plaatsen zijn verbonden met een brug die hermetisch is afgesloten met een stalen hek”. De werkelijkheid: aan de Estse kant zijn er slagbomen, aan de Russische kant zijn er slagbomen. Hoezo hermetisch afgesloten als dit de belangrijkste grensovergang is op de snelweg van Tallinn naar Sint-Petersburg? Wederom valse stemmingmakerij en desinformatie.

De rest van haar 'verhaal' ademt diezelfde stemmingmakerij. Wanneer het over de media gaat zegt de geïnterviewde Anu Ots dat de inwoners van Narva 'geïndoctrineerd worden door Russische propaganda', maar, zo voegt zij er aan toe, zijn 'de Estse media niet veel objectiever'. En dan schrijft Chaudron dat 'de Russische zender ITV+ daar verandering in probeert te brengen door programma's uit te zenden voor de Russischtalige minderheid in Estland'. Uit deze woorden kan je niet opmaken waar de zender ETV+ (ITV+ bestaat niet) haar basis heeft, maar het gaat hier om een Russischtalig station van de Estse staatstelevisie ETV.

Ik zou het hele stuk van Chaudron op deze manier kunnen herschrijven, maar ik wil de lezers er voornamelijk op attent maken op welke wijze zij in Nederland via de 'journalistiek' worden geïndoctrineerd met Nederlandse anti-Russische propaganda, valse stemmingmakerij en pure desinformatie. Wees alert...


Bas van der Plas

Narva (Estland) 1 juli 2016