Aanslag op trein Moskou-St. Petersburg
Website Kavkaz Center geblokkeerd?

Onder de kop “Groep islamisten eist bomaanslag Russische trein op” verschenen er op woensdag 2 december 2009 berichten in de westerse pers over de aanslag op de sneltrein Nevskij Express tussen Moskou en Sint Petersburg in de buurt van Bologoje. De aanslag vond plaats op vrijdagavond 27 november en totnutoe zijn 26 mensen om het leven gekomen, tientallen anderen liggen nog met ernstige verwondingen in ziekenhuizen in de wijde omgeving van de plaats van de aanslag.

Volgens berichten in de westerse pers, die over het algemeen allemaal de BBC citeren, beweert de groep 'Caucasian Mujahadeen' op de website Kavkazcenter dat ze verantwoordelijk is voor de aanlag op bevel van haar leider Doku Umarov. De Tsjetsjeen Umarov is ook wel bekend als één van Rusland's meest gezochte rebellen. Hij wil de Russische strijdkrachten uit de noordelijke Kaukasus verdrijven en er een islamitisch emiraat van maken. Volgens de verklaring op de website is de aanslag een daad van sabotage en maakte ze deel uit van een reeks operaties tegen strategische doelen in Rusland. Volgens de groep zullen de acties voortgezet worden zolang er niet wordt gestopt met het vermoorden van moslims in de Kaukasus 'enkel op basis van religieuze motieven'. “De authenticiteit van de boodschap kon niet worden nagegaan, maar Kavkazcenter.com heeft eerder de verantwoordelijkheid opgeëist voor aanslagen die later correct bleek te zijn,” zo besluiten de westerse media hun berichtgeving naar aanleiding van een melding van de BBC. Overigens werd al op de dag na de aanslag deze daad ook opgeëist door de radikaalrechtse groepering Kombat 18. Deze groepering wordt geleid door Pavel Kosolapov, een ex-militair die zich bij de militante nationalisten zou hebben aangesloten en ook wordt verdacht van een soortgelijke aanslag in augustus 2007.

Het merkwaardige van deze berichtgeving is dat in de Russische televisiejournaals van woensdag 2 december met geen woord werd gerept over deze claim van de 'Caucasian Mujahedeen'. Er was veel aandacht voor een aantal van de slachtoffers die nog in ziekenhuizen liggen en een speciale bijeenkomst die president Medvedev had met enkele vertegenwoordigers van de Russische spoorwegen en het Ministerie van Buitengewone Situaties, maar niets over het opeisen van de verantwoordelijkheid van de aanslag. Wie op basis van de berichten uit de westerse pers zelf op onderzoek uitging op Internet ontdekte dat de website van het Kavkazcenter niet toegankelijk was. Vele pogingen daartoe leverden steeds een volkomen blanco scherm op.

(INSUDOK, St. Petersburg 3 december 2009)

Vervolg:

8 december: ondanks talloze pogingen is het nog steeds niet gelukt op de bovengenoemde site te komen. Mijn provider in Sint Petersburg (cifra) weigert me te vertellen of er sites geblokkeerd worden. Van de RTL-correspondent in Moskou hoorde ik bij navraag dat bij hem de site 'prima werkt'.