De dood van Anna Politkovskaja

"Een politieke moord," zo beschreef Igor Jakovenko, algemeen secretaris van de Unie van Journalisten van Rusland de dood van Anna Politkovskaja. Het lichaam van de journaliste werd op zaterdag 7 oktober 2006 om ongeveer 17.15 uur Moskouse tijd gevonden door een buurvrouw in de lift van het pand Oelitsa Lesnaja 8/11 waar Politkovskaja een woning huurde.
"Dit is een politieke moord, een moord op een mens dat zich bezighield met politiek journalistiek onderzoek. Door deze taak werd haar de mond gesnoerd. In de journalistieke gemeenschap kennen wij niemand die zich mag vergelijken met Politkovskaja. In Rusland is er geen gelijke", aldus Jakovenko.

Op zondag 8 oktober werd bekendgemaakt dat Joeri Tsjaika, de algemeen procureur van de Russische Federatie, zich persoonlijk zal bezighouden met het onderzoek naar de doodsomstandigheden van Politkovskaja. Volgens de Moskouse politie was degene die de moord pleegde goed op de hoogte van Politkovskaja's doen en laten en kende hij zelfs de code van het cijferslot van de deur van het woonhuis aan de Oelista Lesnaja. Ook werd gezegd dat in de journalistieke activiteiten van Politkovskaja hoogstwaarschijnlijk de reden voor haar dood te vinden is.
Journalisten van de Novaja Gazeta waarvoor Politkovskaja werkte, kondigden aan met een eigen onderzoek te beginnen. Een aantal aandeelhouders van de Novaja Gazeta heeft inmiddels in de Russische media laten weten een bedrag van 25 miljoen roebel (ongeveer 735.000 euro) beschikbaar te stellen voor onderzoek naar en informatie over de moord op Politkovskaja.
Ella Kasaeva, voorzitster van de organisatie "De Stem van Beslan" verklaarde in een reactie op de dood van Politkovskaja dat "Anna was de hoop van de volkeren in de Noord-Kaukasus". Op zondag 8 oktober werden er in Moskou en Sint Petersburg herdenkingsbijeenkomsten gehouden voor de vermoorde journaliste waaraan enkele duizenden deelnamen.
Alle Russische media besteedden uitgebreide aandacht aan de moord op Politkovskaja.

Dinsdag 10 oktober 2006 werd Anna Politkovskaja ter aarde besteld op de begraafplaats Trojekoerovskoje in Moskou. Veel leden van met name de Russische oppositie kwamen daar om afscheid te nemen. Men stond urenlang in de rij. Het Kremlin zou volgens de Russische televisie zijn vertegenwoordigd door een van de staatssecretarissen van Cultuur.

De voorzitter van de Russische Federatieraad (vergelijkbaar met de Eerste Kamer), Sergej Mironov, heeft dinsdag laten weten dat de moord op de journaliste ''tot op de bodem'' moet worden uitgezocht. ''De enige manier om te voorkomen dat een dergelijke misdaad opnieuw plaatsvindt, is de verantwoordelijken te vinden en te straffen'', aldus Mironov. Hij zei ook dat er vorig jaar op internet een 'handleiding' was gepubliceerd voor de moord op Politkovskaja, een van de weinige journalisten die openlijk kritiek leverden op de regering. Volgens Mironov leek de echte moord angstaanjagend veel op het scenario dat digitaal was verspreid, zo meldde het persbureau RIA Novosti.

De krant Komsomolskaja Pravda schreef in haar editie van dinsdag 10 oktober dat de politie denkt dat er vier en mogelijk zelfs vijf mensen direct bij de moord op Politkovskaja betrokken waren. Eerder werd verondersteld dat het ging om twee mensen, een mannelijke schutter en een vrouw die op de uitkijk stond. Een journalist van de Komsomolskaja die zich toevallig in de buurt bevond en nu door de politie als getuige wordt verhoord, zou er achter zijn gekomen dat zeker drie verdachten Politkovskaja waren gevolgd in haar flatgebouw waar zij werd vermoord. Een of twee personen zaten in de auto waarin de moordenaars ontkwamen.
Over de motieven en achtergronden van de moord op Anna Politkovskaja zijn er inmiddels drie vesrchillende versies die circuleren in Moskou. Om niet mee te doen aan de speculaties wachten wij van INSUDOK voorlopig de eerste rapportages af van het onderzoek naar de moord, dat wordt geleid door Joeri Tsjaika, de algemeen procureur van de Russische Federatie.

Politkovskaja was niet het eerste slachtoffer van geweld bij de Novaja Gazeta. Zie ook het bericht: Journalist bij Novaja Gazeta:

een gevaarlijk beroep

Op 10 oktober 2006 gaf Vladimir Putin tijdens zijn bezoek aan Duitsland een interview aan de Suddeutsche Zeitung. Uiteraard werden hem ook vragen gesteld over de moord op Politkovskaja. Het volledige interview (Engelse tekst) hebben wij overgenomen en is te lezen via de volgende link:

Suddeutsche Zeitung