Journalist bij de Novaja Gazeta:
Een gevaarlijk beroep

Op zaterdag 7 oktober 2006 werd Anna Politkovskaja, journaliste bij de Novaja Gazeta, vermoord in de lift van haar woning in Moskou.

Op 3 november 2003 werd in de stad Rjazan, ten zuidoosten van Moskou, bij de ingang van het huis aan de Oelitsa Zoebkovoj een overval gepleegd op de plaatsvervangend hoofdredacteur van de Rjazan-editie van de Novaja Gazeta, Michail Komarov. Twee overvallers wachtten Komarov op bij zijn woning en sloegen de journalist op het hoofd en ranselden hem af. Dat het geen 'gewone' overval was bleek uit het feit dat er van de journalist niets werd gestolen. Met zware verwondingen werd Komarov naar het ziekenhuis vervoerd.

In de nacht van 2 op 3 juli 2003 overleed de plaatsvervangend hoofdredacteur van de Novaja Gazeta, tevens volksvertegenwoordiger in de Staatsdoema -het Russische parlement-, Joerij Sjtsjekotsjichin. Als officiële doodsoorzaak werd genoemd een ernstig allergisch syndroom. Collega-journalisten beweerden evenwel dat Sjtsjekotsjichin het slachtoffer was van vergiftiging.

Op 12 maart 2002 werd in de stad Adler (aan de Zwarte Zee bij de grens met Georgië) een overval gepleegd op de plaatselijke correspondent van de Novaja Gazeta, Sergej Zolovkin. De overvaller schoot tweemaal op de journalist toen die uit de ingang van zijn huis kwam, maar hij miste. Zolovkin schoot zelf terug met een pistool dat hij ooit had gekregen wegens onberispelijke dienst bij de politie en hield de misdadiger aan. Tot nu toe onbekenden mishandelden ook op zeer wrede wijze de zwager van de journalist. Zolovkin zag zich genoodzaakt Rusland te verlaten en woont nu in Duitsland.

Op 16 december 2000 werd de speciale correspondent van de afdeling onderzoek van de Novaja Gazeta, Oleg Lure, door twee onbekenden op wrede wijze mishandeld. Ook dit was geen 'gewone' overval, daar de aanvallers het niet gemunt hadden op Lure's geld of kostbaarheden. Het slachtoffer had een serie artikelen geschreven over corruptie in hoge regionen van de overheid.

Op 12 mei 2000 werd in Moskou de redacteur van de afdeling van speciale projecten van de Novaja Gazeta, Igor Domnikov, vermoord. Onbekenden sloegen hem een aantal malen met een hamer op het hoofd bij de toegang van zijn woning aan de Oelitsa Pererva. Met zware verwondingen werd de journalist naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij later bezweek zonder bij bewustzijn te zijn geweest.