In de aanloop naar parlementsverkiezingen van oktober
De Russische oppositie komt in beweging

De coalitie “Het Andere Rusland”, die zichzelf ook wel de “oppositiecoalitie” noemt heeft aangekondigd een eigen politieke partij te vormen om deel te kunnen nemen aan de komende parlementsverkiezingen in de Russische Federatie.
Aleksandr Averin, lid van het uitvoerend comité van de coalitie, zei dat het oprichtingscongres van de te vormen partij zou worden gehouden op 10 juli 2010. De deelnemers aan het congres zullen besluiten moeten nemen over de goedkeuring van een partijprogramma. De coalitie is ervan overtuigd dat er voldoende leden kunnen worden geworven in de aanloop naar de verkiezingen in oktober om het minimum ledental te behalen dat nodig is voor de officiële registratie van partijen die willen deelnemen aan verkiezingen in de Russische Federatie.
'Het Andere Rusland”- medeoprichter en hoofd van de verboden Nationaal-Bolsjewistische Partij, Eduard Limonov, zal voorzitter van het organiserend comité worden. "We gaan de afschaffing van de registratie van politieke partijen eisen, en ook deelname aan de verkiezingen voor eenieder die dat wil," zei Limonov. Hij noemde de verkiezingscampagne van het Andere Rusland een 'tweede front', het eerste waren de demonstraties rond de campagne "Strategie 31", routinematig gehouden acties ter verdediging van het grondwettelijke recht op vrije vergadering (artikel 31 van de Russische grondwet). Limonov zei ook dat hij verwacht dat de regering al het mogelijke zal doen om de nieuwe oppositiepartij te weerhouden van de verkiezingen in oktober.
Een aantal leden van de Russische oppositie is onlangs begonnen met het opstarten van hernieuwde pogingen om officieel geregistreerde politieke partijen te vormen. De oppositiebeweging Solidariteit, geleid door ondermeer de voormalige vice-premier Boris Nemtsov, heeft in mei al aangekondigd dat zij haar eigen partij zal vormen om samen te werken met de beweging. De groeperingen Democratische Keuze en de Nationaal-Patriotten hebben ook dergelijke beslissingen genomen in de afgelopen maanden.
De eis van de federale registratie van politieke partijen roept veel kritiek op bij de Russische oppositiegroepen. Zij zien de registratie als een instrument dat wordt gebruikt door de overheid om politieke concurrentie buiten het kiesstelsel te houden. In totaal zeven partijen zijn officieel geregistreerd en mogen deelnemen aan de verkiezingen: de door het Kremlin gesteunde partij Verenigd Rusland (ook wel de 'machtspartij' genoemd), de Communistische Partij van de Russische Federatie KPRF, de Liberaal-Democratische Partij LDPR, Patriotten van Rusland, Yabloko, Een Rechtvaardig Rusland en Rechtvaardige Zaak. Er waren nog 15 partijen in 2008, 19 in 2006 en 35 voor de verkiezingen van 2006. Het aantal daalde na opeenvolgende wijzigingen in de federale procedures voor de registratie in de loop van die jaren.
Terwijl sommige oppositiepartijen, zoals drie bolsjewistische partijen, geheel verboden zijn in Rusland, zijn anderen gewoon nooit in staat om zich te registreren. Andrei Savelyov, leider van de niet-geregistreerde organisatie Groot-Rusland, vertelde de krant Kommersant dat zijn eigen partij geen enkele kans heeft om zich te laten registreren. En hij vervolgde met de wens dat hij “hoopt dat de regering tot bezinning zal komen en de burgers de mogelijkheden geeft om politieke vrijheden uit te oefenen."
Vladimir Ryzhkov, vertegenwoordiger van de niet-geregistreerde Republikeinse Partij, uitte zich met soortgelijke twijfels. "Onze regering, en vooral de president en de premier, vertrappen de grondwet op grove wijze en ontneemt aan een aanzienlijk deel van de politieke krachten en de samenleving de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen," vertelde hij Kommersant. "In deze omstandigheden is het de taak van de oppositie uit te leggen aan de bevolking dat dit geen verkiezingen zijn, maar een farce."
Dmitri Badovsky, adjunct-directeur van het Instituut voor Sociale Systemen, gaf toe dat het onwaarschijnlijk was dat niet-geregistreerde partijen enig succes zouden boeken in zowel de registratieprocedure of, theoretisch, tijdens de eigenlijke verkiezingen. "Voor het overleven van de politieke arena, zal het Kremlin een sterke activering van de kleine partijen die al geregistreerd zijn mogelijk maken," verklaarde hij.