INSUDOK documentatie

Presidentsverkiezingen Russische Federatie

Op zondag 2 maart 2008 waren er presidentsverkiezingen in de Russische Federatie. Al meerdere malen had zittend president Vladimir Poetin aangegeven niet herkiesbaar te zijn. Formeel kan dat ook niet volgens de Russische Grondwet, maar nog steeds werd gehoopt op een wijziging van die Grondwet en de bereidheid van Poetin een derde termijn te dienen. Inmiddels is door Poetin Dmitrij Medvedev naar voren geschoven.
Maandenlang is er gespeculeerd over wie zich allemaal kandidaat zouden stellen voor de post van president van de Russische Federatie. Uiteindelijk zijn er bij de Centrale Verkiezingscommissie van de Russische Federatie vier kandidaten door de ballotage gekomen die officieel op de verkiezingsbiljetten van 2 maart als kandidaat-president werden aangemerkt. Hier de uitslagen van de verkiezingen:

1. Andrej Vladimirovitsj Bogdanov. Behaalde 1,29% van de stemmen. Afgestudeerd aan de Plechanov-academie voor economie in Moskou en kandidaat in de politieke wetenschappen. Bogdanov is voorzitter van het Centraal Comité van de Democratische Partij van Rusland, waarvan hij sinds 1990 lid is. Tijdens het 19e Partijcongres op 17 december 2005 werd Bogdanov tot partijleider gekozen. Bogdanov werd geboren op 31 januari 1970 in de provincie Moskou. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.
2. Vladimir Zjirinovsky, leider van de Liberaal-Democratische Partij van Rusland (LDPR) en totnutoe steeds kandidaat geweest bij alle presidentsverkiezingen vanaf 1991. Behaalde 9,37% van de stemmen.
.3. Gennadij Zjoeganov, leider van de KPRF (Communistische Partij van de Russische Federatie) en ook steeds kandidaat. Behaalde 17,77 % van de stemmen.

4. Dmitrij Medvedev, plaatsvervangend hoofd van de regering en topman bij Gazprom. Strijd om de kandidatuur ging tussen hem en Sergej Ivanov. Maar Medvedev is nu naar voren geschoven door Poetin zelf en op 17 december 2007 op het congres van Verenigd Rusland tot presidentskandidaat voor die partij gekozen. Behaalde 70,22% van de stemmen.

Voor nadere informatie over Medvedev klik hier.