INSUDOK documentatie

Wie is wie in de regering-Poetin?

Op 7 mei 2008 werd Dimitri Medvedev president van de Russische Federatie en op 8 mei maakte hij geheel volgens het scenario bekend dat Vladimir Poetin de nieuwe regeringsleider wordt. De Russische regering laat zich een beetje beschouwen als het Politbureau uit de sovjetperiode: belangrijk is wie welke positie inneemt. De hogere rangen in de Russische regering hebben de plaatsvervangende premiers, hun aantal steeg in de regering-Poetin van vijf naar acht:

1. Ex-premier Viktor Zoebkov, die zijn plaats zag ingenomen door Vladimir Poetin, hield er in de nieuwe regering wel een vice-premierschap aan over. Aanvankelijk was hij ook verantwoordelijk voor de landbouw, visserij en bosbeheer, een post die werd overgenomen door Elena Skrynnik.
2. Ook Igor Sjoevalov, eerder assistent van president Poetin in het Kremlin, kreeg de titel vice-premier en als minister de post buitenlandse handel. Hij moet zich ook inspannen voor Russische toetreding tot de WHO, de Wereld Handelsorganisatie, en zich bezighouden met het midden- en kleinbedrijf, beheer van de staatseigendommen en de vorming van een economische vrijhandelszone binnen het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).
Andere vice-premiers zijn: 3. Sergej Sobyanin, de vroegere chef-staf van Poetin en zijn plaatsvervanger Igor Sechin. Sobyanin is leider van het regeringsapparaat en houdt zich ook bezig met wetgeving en de effectiviteit van de uitvoerende instanties en hij beheert ook de verdeling van macht tussen de verschillende uitvoerende besturingsstructuren.
4. Igor Sechin werd benoemd tot minister van industrie en energie (met uitzondering van de defensie-industrie) en milieubescherming. Een interessante combinatie die de nodige paradoxen zal opleveren.
Uit het vorige kabinet (dat van Viktor Zoebkov) behielden 5. Alexei Koedrin, 6. Alexander Zjoekov, 7. Sergej Ivanov en 8. Sergej Narysjkin hun positie van vice-premier. Koedrin blijft minister van financiën. Zjoekov gaat zich in de regering-Poetin bezighouden met nationale projecten en overheidspolitiek op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, cultuur, kunst en sport, waaronder de voorbereiding voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Sergej Ivanov werd plaatsvervanger van Poetin en Narysjkin werd benoemd tot chef-staf van president Medvedev. Ook Dmitri Kozak werd vice-premier, hij is verantwoordelijk voor de regio Noord-Kaukasus.

De regering-Poetin van de Russische Federatie ziet er in zijn geheel als volgt uit:

Premier: Vladimir Poetin
Minister van landbouw: Elena Skrynnik
Minister van buitenlandse handel: Igor Sjoevalov
Minister van industrie, energie en milieubescherming: Igor Sechin
Minister van financiën: Aleksej Koedrin
Minister van regionale ontwikkeling: Viktor Basargin
Minister van industrie en handel: Viktor Khristenko (in de vorige regering minister van industrie en energie)
Minister van justitie: Aleksandr Konovalov
Minister van energie: Sergej Sjmatko (ex-voorzitter van Atomstroiexport, ondermeer in die functie verantwoordelijk voor het Russische atoomprogramma in Iran)
Minister van economische ontwikkeling: Elvira Nabiullina (in de vorige regering minister van economische ontwikkeling en handel)
Minister van communicatie: Igor Sjtsjegolev (was hoofd van het protocolair bureau van president Poetin)
Minister van cultuur: Alexander Avdejev (was Russisch ambassadeur in Frankrijk)
Minister van natuurlijke Reserves en Ecologie: Joeri Troetnev (had dezelfde functie in het vorige kabinet)
Minister van sport, toerisme en jeugdpolitiek (een nieuw ministerie): Vitali Moetko, de vroegere voorzitter van de Russische Voetbalbond
Minister van buitenlandse zaken: Sergej Lavrov (idem in het vorige kabinet)
Minister van defensie: Anatoly Serdjoekov (idem in het vorige kabinet)
Minister van binnenlandse zaken: Rashid Noergaliyev (idem in het vorige kabinet)
Minister van buitengewone situaties en burgerlijke defensie: Sergej Shoigu (idem in het vorige kabinet)
Minister van gezondheidszorg en sociale ontwikkeling: Tatjana Golikova (idem in het vorige kabinet)(zij is de dochter van de op 16 december 2009 op 53-jarige leeftijd overleden ex-premier Jegor Gaidar)
Minister van onderwijs en wetenschappen: Andrej Foersenko (idem in het vorige kabinet)
Minister van transport: Igor Levitin (idem in het vorige kabinet).