Russische oppositie over de aanslagen in Moskou

Over wat Poetin en Medvedev van de bomaanslagen in de Moskouse metro vinden lezen we meer dan genoeg in de Nederlandse pers. De Russische machthebbers overtroeven elkaar in aankondigingen van maatregelen, wetgeving, veiligheid. Maar er is ook nog zoiets als een Russische oppositie, die we in de media nauwelijks terugvinden.
De oppositiebeweging Solidariteit heeft een verklaring over de bomaanslagen in Moskou uitgegeven.


Verklaring van het bureau van Solidariteit in verband met de terreuraanslagen in Moskou
Wij van de beweging Solidariteit betuigen onze deelneming aan de familieleden en naasten van degenen die gedood werden als gevolg van de uiterst wrede terroristische aanslagen in de Moskouse metro, en wensen een voorspoedig herstel aan hen die gewond raakten. Op dit moment zijn zij degenen die het meest van allemaal lijden.
Volgens de mediaberichten van Russische inlichtingendiensten waren de terroristische zelfmoordenaars Kaukasische immigranten en aanhangers van islamitische extremistische organisaties. Islamitisch extremisme bloeit in de Kaukasus als gevolg van de onopgeloste problemen in de Kaukasus. Als gevolg hiervan is het aantal terroristische aanslagen in het land alleen al het afgelopen halfjaar gestegen met 50 procent.
Solidariteit neemt nota van het falen van het beleid van de Russische regering in de Kaukasus. De krachtige aankondigingen door het Kremlin en inlichtingendiensten over de vernietiging van deze of gene militant zullen niemand voor de gek houden. Terwijl het regime van Poetin ondersteund wordt door corrupte schurken in de Kaukasische republieken zal het aantal terroristische daden blijven stijgen, en wij zullen voortdurend het gevoel hebben dat we in gevaar zijn.
Dit probleem zal niet worden opgelost zonder een verandering in beleid ten aanzien van de Kaukasus. Duidelijk is dat de veiligheidsdiensten, waarvan de financiering vertienvoudigd is in de afgelopen tien jaar, bewezen hebben niet te zijn voorbereid op de strijd tegen het terrorisme, zelfs niet vlak naast het FSB hoofdkwartier.
Na de aanslagen op woonblokken in Moskou van 1999 beloofde Poetin "om alle terroristen door het toilet te spoelen" en daarmee won hij de steun van de hele natie. In de frontlinie van de oorlog tegen terreur werd hij president. Onder het mom van de oorlog tegen het extremisme legde hij censuur op in het hele land, schafte gouverneursverkiezingen af en maakte van alle andere verkiezingen een farce.
Het droevige resultaat - terroristen, uitgerust met zelfmoordbommen, vinden ongehinderd hun weg in het centrum van Moskou en blazen zich op in de metro.
Wij weten dat in de besprekingen over de strijd tegen het terrorisme er een toename zal worden gepropageerd van de repressie en de druk op de oppositie, en de haat tegen Kaukasiërs zal worden aangewakkerd. Echter, geen van deze zaken zullen het probleem oplossen. Het probleem zal worden opgelost met een verandering in beleid en een terugkeer naar de rechtsstaat, burgerrechten, en de constitutionele orde.
Na de terroristische aanslagen van vandaag in Moskou heeft Medvedev een verplichting om degenen die verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de anti-terroristische activiteiten en het beleid in de Kaukasus in het geheel: Vladimir Poetin, Aleksandr Bortnikov en Rashid Noergalijev, te ontslaan.

Moskou, 29 maart 2010