Visum voor Rusland

Koop je het land binnen...

Het toeristenseizoen nadert en dan wordt er bijvoorbeeld gedacht om eens op reis te gaan naar Rusland. Dat is een mooi land, met veel mogelijkheden, maar om Rusland binnen te komen heeft men nog steeds een visum nodig. En om dat visum te krijgen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan die staan omschreven in de Russische immigratiewetgeving. Die voorwaarden zijn streng en het is dan ook niet verwonderlijk dat er van diverse kanten getracht wordt om de wettelijke voorwaarden te omzeilen.

door Vadim Donetsky/INSUDOK

Op de website van het Russisch consulaat staat de informatie waar men kan lezen wat conform de Immigratiewet noodzakelijk is voor het verkrijgen van een visum.:
“ Voor een toeristisch en prive-bezoek heeft u de volgende documenten nodig:
1.Een ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier. Het aanvraagformulier is ook verkrijgbaar op het Consulaat en mag ook gekopieerd worden. Kopieën op faxpapier worden echter niet geaccepteerd.
2.Paspoort of reisdocument, dat tenminste 6 maanden geldig is na terugkeer uit Rusland.
3.Een recente pasfoto, zwart-wit of kleur, liefst op mat-papier. Foto moet rechtsboven aan het formulier bevestigd worden.
4.Kopie van bewijs van ziektekostenverzekering die geldig is in de Russische Federatie.
5.Verblijfgegevens. Naast een Bevestiging van het hotel waar u gaat verblijven, of Russische reisorganisatie dient u ook een hotelvoucher of reserveringsbon van het reisbureau mee te brengen. Het hotel dient geregistreerd te zijn bij het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou en in het bezit te zijn van een daarvoor speciaal referentienummer. Dit nummer moet op de bevestiging staan. Daarnaast dient u nog een betalingsbewijs mee te brengen voor de hele verblijfsperiode.
6.Uitnodiging. Voor elke te bezoeken plaats is een originele uitnodiging vereist, die bij de lokale Russische vreemdelingenpolitie OVIR (locale afdeling van het Ministerie van Binnenlandse zaken) aangevraagd kan worden.
7.Voor verlenging van een visum dient u in het bezit te zijn van een nieuwe uitnodiging, die u samen met het oude visum aan het Consulaat overhandigt.”
Op de website van Nederlandse reisbureaus die ondermeer reizen naar Rusland organiseren staat vaak uitdrukkelijk vermeld: “Om in aanmerking te komen voor een toeristisch visum dient u in hotel of gelijkwaardig te verblijven. Een visum wordt slechts uitgegeven voor de tijd dat uw vooruit geboekte en betaalde reis duurt. Het kan niet ter plaatse verlengd worden als u besluit langer in Rusland te verblijven. Het slechts geldig voor een entree en is persoonsgebonden.” En ook RuslandNet een 'portaal' voor informatie over Rusland is duidelijk: “Uitnodiging - Priglasjenije: voor toeristen een door het hotel of reisorganisatie afgegeven bevestiging en voucher (let op: de geldigheid van het visum is maximaal de termijn in de hoteluitnodiging! Het visum minimaal 7 dagen voor het vertrek naar Rusland ingediend te zijn). Naast een bevestiging van het hotel waar u gaat verblijven, of van de Russische reisorganisatie dient u ook een hotelvoucher of reserveringsbon van het reisbureau mee te brengen. Het hotel dient geregistreerd te zijn bij het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou en in het bezit te zijn van een daarvoor speciaal referentienummer. Dit nummer moet op de bevestiging staan.” Het Russische visum wordt geregeld conform de Federale wetten no. 109-FZ, 114-FZ en 115-FZ.

het klinkt allemaal prachtig...

Het verhaal is duidelijk: er moet van tevoren accommodatie geboekt zijn, dat levert vouchers op en die vouchers zijn nodig voor de aanvraag van het visum. Maar wanneer je op Internet op zoek gaat naar informatie over een Russische visumaanvraag dan kom je bij heel andere informatie terecht. Er is zelfs een speciaal Rusland-forum op Internet waar onder meer het volgende geschreven wordt: “Ik regel mijn visum altijd bij het visumburo. Nog nooit problemen meegehad en binnen 2 weken een uitnodiging en een visum in mijn paspoort. De laatste keer dat ik in Rusland was, 2 weken in Novosibirsk, moest ik alleen wel een hotelkamer ´kopen´ in dat hotel dat mijn visum had geregeld. Maar goed, via connecties van de familie van mijn vriend kon dat ook weer voor een vriendenprijsje worden geregeld.” en “Over een maand wil ik voor 3 weken naar Rusland. Ik ben er al eens eerder geweest, toen met een groep vrienden. Wel alles zelf geregeld met betrekking tot Hotel enz. Maar nu wil ik weer terug, maar ik heb geen Hotel nodig. Dan komen de visa dingen weer om de hoek kijken. In principe is alles simpel, maar er blijft dan toch weer een vaag puntje. Deze regel staat er op de ambassade op de website bij de tourist visa's: Daarnaast dient u nog een betalingsbewijs mee te brengen voor de hele verblijfsperiode. Die heb ik dus niet. Dus heb ik het nagevraagd bij zo'n uitnodiging / voucher regel bureau (visatorussia.com) Daar krijg ik dit als antwoord: Your invitation will state that all services are fully prepaid. This is everything we can do. Normally this is quite sufficient (contrary to the official requirements).”Op de website van CIBT in Rotterdam, voorheen de V&V Visumdienst lezen we: “De Visa Support Letter kan aangevraagd worden bij uw hotel in Rusland of uw toeroperator in Nederland. CIBT Visumdienst kan uw Visa Support Letter verzorgen. De aanvraagduur is 1 (een) werkdag en de kosten zijn € 50,- per persoon.”. Over de verblijfsgegevens onder punt 5 van het Consulaat geen woord. Bij een hotelboeking is het voucher overigens gratis! En wie bij de CIBT een zakenvisum wil bestellen kan terecht voor bedragen van een single entry uitnodiging voor € 150,-, een double entry uitnodiging kost € 175,- en voor een multiple entry uitnodiging moet € 275,- betaald worden. Grote kans dat de uitnodiging dan afgegeven wordt door een bedrijfje genaamd 'Mooi Stellarium' in Moskou. Wat dat bedrijfje met de Nederlandse naam precies doet in Moskou is onduidelijk, maar dat ze de mazen van de Russische wet kennen is zeker!
Het Visumburo in Amsterdam houdt zich ook bezig met het verzorgen van visa voor Rusland. Op hun website lezen we: “uitnodiging Rusland toerist 35.00 uitnodiging Rusland zakelijk > bellen !”. Dus ook hier geen woord over de eisen van het Consulaat. Dan zijn er mensen die het plan hebben om naar Rusland te reizen. Die zoeken ook op Internet naar de mogelijkheden en komen dan bijvoorbeeld op de website terecht van een organisatie die zich noemt “het Russisch Nationaal Visum Bureau” (RNVB). Dat klinkt heel mooi en heel officieel en dit RNVB wordt zelfs gepromoot op de officiële website van het Russisch Consulaat in Den Haag! De reizigers schreven hierover: “Zij (het RNVB, vd) kunnen voor ons ook de uitnodiging verzorgen om toegang tot Rusland te krijgen. Er hoeft tegenwoordig niet meer op het visum te staan welke steden je precies gaat bezoeken, hoewel het volgens dat bureau wel verstandig is bij de aanvraag te vermelden welke steden je denkt te gaan bezoeken. Volgens mij is het niet nodig vouchers te overleggen van alle accommodaties die aangedaan worden. Op hun site staat precies vermeld welke handelingen verricht dienen te worden voor de aanvraag.” Nogmaals: het klinkt allemaal prachtig maar is duidelijk in strijd met de voorwaarden zoals beschreven op de site van het Russisch Consulaat!

positief investeringsklimaat

Wat is dan wel dat “Russisch Nationaal Visum Bureau”? Het RNVB is een eenmansbedrijfje, gevestigd in Hilversum aan de Vosmaerlaan 7. Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat het RNVB daar niet staat ingeschreven als zodanig, maar onder de naam Rembrandt Holland BV. Het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel voor Rembrandt Holland BV is 320642120000. Rembrandt Holland BV is een exportadviesbureau voor Oost-Europa en wordt geleid door Konstantin Makarenko, een Russische zakenman, op 12 juli 1965 geboren te Moskou. Een eerder adres van hem is Kapittelweg 389 te Hilversum. Volgens de Nationale Bedrijvengids is het aantal medewerkers van Rembrandt Holland BV 1. Volgens een andere zakenwebsite is Rembrandt Holland BV een “groothandel in voedings- en genotmiddelen” met een “algemeen assortiment (geen scheepsproviand)”.
Rembrandt Holland BV heeft bij Domain Tools ondermeer het webdomein ambru.com geregistreeerd. Het domein van het Russisch Consulaat in Den Haag is ambru.nl! Toeval? Het domein is vastgelegd door het administratieve contact O. (Olga) Golovina, met als adres weer de Vosmaerlaan 7 in Hilversum. Daar is dus ook Konstantin Makarenko gevestigd! Behalve directeur/eigenaar van Rembrandt Holland BV is Makarenko ook secretaris van de Stichting Public Diplomacy Corps (PDC) met statutaire zetel in 's-Gravenhage maar als adres het inmiddels bekende Vosmaerlaan 7 te Hilversum (ook postbus 256 te Hilversum). Behalve Makarenko is er nog een tweede bestuurder bij de Stichting PDC, dat is de voorzitter, de op 9 januari 1934 in Moskou geboren Ivan Ivanov. De Stichting werd op 23 september 2005 opgericht met als doel “Het creëren van een positieve beeldvorming en een positief investeringsklimaat”. Mooie woorden, maar 'positieve beeldvorming' waarvan en 'een positief investeringsklimaat' voor wie?
Op het adres aan de Vosmaerlaan blijkt ook nog een BV in oprichting te zijn geregistreerd, genaamd Intrina, met Konstantin Makarenko als directeur. Intrina is ook een groothandel in voedings- en genotmiddelen, net als Rembrandt Holland BV.

de juistheid controleren?

Wanneer de officiële Russische informatie, zoals onder meer vermeld op de website van het Russisch Consulaat in Den Haag, gelegd wordt naast de informatie die we vonden bij bijvoorbeeld het Visumburo Amsterdam, de CIBT Rotterdam (V&V Visumdienst) en het “Russisch Nationaal Visum Bureau” (RNVB) dan kunnen we constateren dat zaken niet kloppen. De eis van een “Bevestiging van het hotel waar u gaat verblijven, of Russische reisorganisatie dient u ook een hotelvoucher of reserveringsbon van het reisbureau mee te brengen” kan blijkbaar makkelijk omzeild worden. En inderdaad: Russische reisorganisaties en hotels die een licentie hebben van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou blijken maar al te vaak bereid om een voucher af te geven tegen betaling, ook als de reiziger niet in dat hotel zal verblijven of niet via die organisatie gaat reizen. Dit is natuurlijk niet het officiële beleid van de organisatie of het hotel in kwestie, maar contact met een personeelslid van hotel of reisorganisatie die over een stempel beschikt is al voldoende om een 'fake' voucher te produceren. In de praktijk kan het Russisch Consulaat de juistheid van het voucher nog controleren: ieder uitgegeven voucher heeft een eigen uniek nummer dat ook in de administratie van hotel of reisorganisatie is opgenomen. Controle is dus altijd mogelijk, maar wanneer zelfs een bedrijfje als het “Russisch Nationaal Visum Bureau” (RNVB) van de Russische Hilversummer Konstantin Makarenko de 'fake' vouchers aanbiedt, terwijl dit bedrijfje zodanig goede banden met het Consulaat onderhoudt dat het zelfs op de officiële website van het Consulaat gepromoot wordt dan kan het natuurlijk wel heel lastig voor sommigen gaan worden om ook nog eens controles op de vouchers te gaan uitoefenen!

cheffin in bontjas

Waarom zouden praktijken binnen de Russische diaspora in Nederland anders zijn dan in Rusland? In Rusland bestaat een bloeiende handel in verblijfs- en werkvergunningen, compleet met officiële stempels en zelfs hologramzegels. Deze stempels en zegels zijn exclusief voor de UFMS, de Federale Migratiedienst. Werknemers van de UFMS hebben als overheidsambtenaar een karig salaris. Toch loopt de cheffin van de UFMS in een district van Sint Petersburg in een dure bontmantel en rijdt in een auto die van het salaris van de UFMS zeker niet aangeschaft kan worden. En terwijl in de metro regelmatig omgeroepen wordt dat alleen de UFMS het recht heeft om aanvragen voor verblijf of werkvergunning te verzorgen bloeien de 'juridische' bureaus die hetzelfde pretenderen als nooit tevoren. Soms raken ze in een zodanige concurrentiestrijd met elkaar verwikkeld dat de een de ander aangeeft en er inderdaad bij een inval officiële UFMS-stempels en hologramzegels worden gevonden. En die kunnen op geen andere manier verkregen zijn dan... via de UFMS!