Vereenvoudiging van de visumprocedure tussen de Russische Federatie en de Europese Unie

Tijdens de topconfentie tussen de EU en Rusland in Sint Petersburg werd op 31 mei 2003 een overeenkomst gesloten om onderhandelingen te beginnen over de versoepeling van de visumprocedures tussen de Europese Unie en de Russische Federatie.

De Russische president Poetin had daarvoor al een aantal malen geklaagd over het strenge visumbeleid van de Europese Unie ten aanzien van Russische burgers. Niet geheel verwonderlijk. De 'nieuwe Russen' togen massaal op koopjacht naar Parijs en Londen, overspoelden de Amsterdamse rosse buurt ("voor cultuur gaan we wel naar Parijs"), bezetten in drommen de Franse Riviera en de Spaanse Costa's.
Maar ook de georganiseerde Russische criminaliteit zocht massaal haar heil buiten de grenzen van de Russische Federatie, en dan het liefst binnen de Europese Unie. In het boek "Brat, een gids door crimineel Rusland" wordt hoofdstuk 21 geheel gewijd aan de 'trek naar het Westen'. ("Brat, een gids door crimineel Rusland" door Bas van der Plas, uitgave Papieren Tijger, Breda). En met die enorme stroom Russen kwamen ook enorme geldstromen op gang. Voetbalclubs werden door oligarchen gekocht van hun zakgeld, op veel plaatsen aan de Franse Riviera, op het Italiaanse eiland Sardinië en de Spaanse Costa's werd het verboden aan Russen onroerend goed te verkopen omdat die plaatsen bijna een Russische meerderheid kregen...

Maar na de topconferentie van mei 2003 in Sint Petersburg ging er met een machtiging van de Europese Raad vanaf oktober 2004 toch een commissie aan de slag om te onderhandelen over de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf. En uiteindelijk leidden die onderhandelingen tot resultaat.
Op 7 maart 2007 ondertekende Poetin in het Kremlin de overeenkomst die de formele naam kreeg "Overeenkomst tussen de Russische Federatie en de Europese Gemeenschap over de vereenvoudiging van de afgifte van visa aan burgers van de Russische Federatie en de Europese Unie", waarvan de tekst al werd gepubliceerd in de Rossijskaja Gazeta (de Russische Staatscourant) van 29 mei 2006. Hieronder is een zipfile te downloaden die de uit het Russisch vertaalde tekst van de Overeenkomst bevat.

VISUMPROCEDURE RUSLAND-EU