Waarom heeft Tsjetsjenië een internationaal vliegveld?

GROZNY NIEUWE BASIS VOOR HEROINEHANDEL

Vanaf de luchthaven van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny is op maandag 16 november 2009 voor het eerst in vijftien jaar een internationale vlucht uitgevoerd. Een gecharterde Boeing 757-200 van de Russische maatschappij Vim Airlines vloog ruim tweehonderd pelgrims naar Saoedi-Arabië. De luchthaven was door de oorlog in Tsjetsjenië lange tijd onbruikbaar en mocht in de afgelopen jaren van de centrale regering in Moskou niet voor internationale vluchten worden gebruikt.

door Vadim Donetsky/INSUDOK

De enige geregelde vluchten tot nu toe vonden plaats tussen Grozny en Moskou. Door een recent besluit van de Russische regering mogen nu ook internationale routes worden gevlogen. Volgens de Tsjetsjeense regering staan voor de komende tijd meer pelgrimsvluchten gepland. Ook is het de bedoeling dat er op korte termijn lijndienstvluchten naar bestemmingen buiten Rusland worden geopend. Dat alles is te danken aan het feit dat de luchthaven van Grozny weer een internationaal certificaat heeft gekregen. Als operator treedt op de luchtvaartmaatschappij "Grozny-Avia", die werd gecreëerd door de regering van de Tsjetsjeense Republiek. Op bevel van premier Poetin zal op de luchthaven van Grozny een douanedienst opereren die ondergeschikt is aan de regering van de Tsjetsjeense Republiek, die wordt geleid door Ramzan Kadyrov en zijn vice-premier en afgevaardigde in de Doema, het Russisch parlement, Adam Delimkhanov. Deze laatste werd door Interpol gezocht op beschuldiging van het doden van de Held van Rusland Soelim Jamadajev. Soelim Jamadajev, 36 jaar oud, was een voormalige Tsjetsjeense rebel, die aan het begin van de jaren '90 in de eerste Tsjetsjeense oorlog tegen de Russen vocht. Later verwisselde hij van kamp. In de zogeheten tweede Tsjetsjeense oorlog, die in 1999 begon, koos hij de zijde van de Russen, die door de Tsjetsjeense rebellen als bezetters van hun Kaukasusrepubliek worden gezien. Na het einde van de militaire operaties werd Jamadajev ontslagen uit het Russische leger, en nadat zijn broer Roeslan in Moskou was vermoord (pal voor het Witte Huis, de zetel van de Russische regering, op dat moment geleid door premier Vladimir Poetin), achtte Soelim het raadzaam naar veiliger oorden uit te wijken en vertrok naar Doebai waar hij eind maart 2009 alsnog vermoord werd.

'opium van het volk'

Volgens de Russische media, en kritiekloos door de westerse media overgenomen, zou het in de eerste internationale vlucht uit Grozny gaan om een groep pelgrims die in Saoedi-Arabië naar Mekka reizen en dat zou de reden zijn dat het vliegveld weer voor internationale vluchten in gebruik kan worden genomen. Helaas zijn er goede redenen om te verwachten dat de internationale luchthaven en de douane van Grozny niet alleen figuurlijk zal functioneren voor de "opium van het volk", maar ook in letterlijke zin.
Volgens aan INSUDOK toegespeelde gegevens, afkomstig uit kringen van Tsjetsjeense mensenrechtenactivisten, zouden in Afghanistan de Tsjetsjenen uit de zogenaamde Bagrameenheid, een illegale buitenlandse inlichtingendienst van Tsjetsjenië onder het bevel van Ruslan Saidov, begonnen zijn met het organiseren van een nieuwe heroïnelijn naar Rusland via de luchthaven Grozny. Met de deelname van Amerikaanse troepen uit DIA (militaire inlichtingendienst), hebben ze enkele tonnen gereserveerd voor de levering van heroïne volgend jaar. Een dergelijk scenario voor drugssmokkel via de internationale luchthaven van Grozny zou al zijn voorspeld in een nota die werd gericht aan Poetin en Medvedev door de leiding van het Nationaal Comité voor bestrijding van handel in verdovende middelen en de Russische inlichtingendienst FSB. Allen zijn zich ervan bewust dat hiermee een persoonlijk smokkelkanaal voor Kadyrov wordt gecreëerd.
In Moskou waren veel ambtenaren ertegen dat de federale douane in Grozny buitenspel wordt gezet. Saidov eiste twee jaar geleden al dat er een douanepost in Grozny wordt geopend en probeerde zijn neef Lechi op die plaats te krijgen. Maar nu is als het hoofd van de douane een Rus aangesteld, waarmee is overeengekomen om dat te doen wat wordt verlangd door Kadyrov, Delimkhanov en Saidov. Er is dus een bewust crimineel besluit genomen door de leiding van het land, tegen de gezondheid en het leven van de burgers van Rusland. De Russische geheime diensten en Poetin zelf zijn er zeer goed van op de hoogte dat de Tsjetsjeense generaal van Oezbeekse afkomst Ruslan Saidov (Sadullayev) een aantal jaren de grootste drugsdealer van Eurazië was, die een belangrijke rol speelde bij de doorvoer van Afghaanse heroïne via de haven van Novorossiisk naar de Albaanse mafia in Kosovo.
Door het geld dat Saidov en zijn partner Hozj Nukhaev (een voortvluchtige die door het gerecht wordt gezocht voor de moord op journalist Paul Klebnikov) binnenkregen werden ondermeer Tsjetsjeense separatisten gefinancierd. De heroïne ging vooral naar het Westen.
In een geheim decreet van Jeltsin had het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie het recht van doorvoer van drugs via het grondgebied van Rusland, maar niet voor de verkoop op de Russische markt. Nu hebben Poetin en Medvedev deze beperking opgeheven, waardoor Kadyrov en zijn soefi's kunnen deelnemen aan de vervolging van de stervende bevolking van Rusland, in alliantie met de Amerikaanse inlichtingendiensten.

dit is het begin

Twee ton heroïne is slechts het begin. In de zuidelijke provincies, met name in Helmand, hebben de Tsjetsjenen uit de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram onder het commando van Valeri Lunev (een KGB-generaal uit de nabije omgeving van Loekasjenko, president van Wit-Rusland) afspraken gemaakt met de lokale Afghaanse commandanten over de toekomstige aankoop van heroïne. De Amerikanen en Britten doen hier niet rechtstreeks aan mee, maar kijken naar deze zaken door de vingers. Bovendien hebben de Tsjetsjenen al lang overeenkomsten met de lokale commandanten over het veilig vervoer van lading en trucks van de NAVO uit Pakistan naar deze gebieden in Afghanistan. De gereserveerde heroïne wordt geproduceerd onder de dekking van deze activiteit.
De handlangers van Kadyrov zullen waarschijnlijk de heroïne in Rusland niet zelf verkopen in de detailhandel of groothandel maar de drugs zullen worden verkocht aan de bestaande georganiseerde criminele groepen, meestal Azeri's, die de drugsmarkt in handen hebben in Moskou, de Oeral, in Rostov. Dit betekent dat er een strategische herverdeling van de drugsmarkt in Rusland zal plaatsvinden, met als de belangrijkste spelers Kadyrov, Saidov en Delimkhanov.
Onder dit gezamenlijke project met de Amerikanen heeft Saidov met hun hulp voor elkaar gekregen dat Delimkhanov niet langer door Interpol wordt gezocht voor de moord op Soelim Jamadajev.
Met deze kracht en machtsmiddelen, zoals waar Kadyrov over kan beschikken, hebben de Tsjetsjenen een goede kans om een oorlog te beginnen voor de herverdeling van de Russische drugsmarkt met haar belangrijkste concurrenten, de groep van Sechin en Bortnikov, die steunt op de FSB. Een dergelijke oorlog zou kunnen ontaarden in een burgeroorlog, en in ieder geval de afbraak van de heersende elite en de desintegratie van het land sterk versnellen

The Chechen Connection: van links naar rechts: Delimkhanov, Kadyrov, Saidov