Reacties van reizigers

Op deze pagina een aantal spontane reacties van reizigers die met ons in Sint Petersburg waren. Wellicht bieden deze reacties voor u een inspiratiebron om ook naar Sint Petersburg te gaan via de dienstverlening van Czarina. Reacties van reizigers op onze kennis, kwaliteit en service zijn immers de beste reclame!


Beste Bas,
Greetje en ik willen je graag heel erg bedanken voor het aangename gezelschap dat je de gedurende onze vacantie in Sint Petersburg voor ons was. Je was een meer dan goede gids in de veelkleurige Russische wereld. De hotels waren prima, vervoer vlekkeloos geregeld, en we hebben genoten van je verhalen bij het vele dat we te zien kregen tijdens de stadswandelingen en in de Hermitage en het Russisch Museum. Je liet ons kijken achter de vele gevels van deze schijnbaar westerse stad met zijn fascinerende geschiedenis.
Hartelijke groeten,
Frits en Greetje (februari 2012)

***

Beste Bas,
Ik kan niet goed onder woorden brengen hoe ik persoonlijk heb genoten van de reis naar Sint Petersburg en je daarvoor te bedanken. Jouw aanwezigheid, verhalen en enorme eruditie hebben me echt geraakt en een bedankje in algemene zin doet jou te kort. Ik zou zo weer terugwillen gaan om een museum in te gaan of een circus/theatervoorstelling te willen zien of andere prachtige dingen te bekijken met daarbij jouw deskundige toelichting.
Iedereen is weer veilig thuis gekomen en namens de groep natuurlijk bedankt. Sint Petersburg heeft ook op hen grote indruk gemaakt.
Hartelijke groeten,
Aart (januari 2012)

***

Geachte heer van der Plas, Beste Bas,
Na 2 prachtige dagen met jouw deskundige en prettige beleiding hebben we zondags nog het Tsaar Peter Huisje, de Petrus en Paulus Kerk en de Hermitage bezocht. Een mooie afsluiting van een prachtig bezoek aan St Petersburg. We willen je nogmaals heel hartelijk bedanken voor de prachtige excursies die je met ons gedaan hebt. Voor ons was het een aanéénschakeling van hoogtepunten. Het waren niet alleen de bezienswaardigheden maar ook de verhalen die je erbij vertelde die het bezoek, of het nu in St Petersburg of in Tsarkoje Selo was, zo interessant en boeiend maakte.
Hartelijk dank en wie weet tot ziens.
Met vriendelijke groeten, Hendrik en Rietje Oosterveld (november 2011)

***

Beste Bas van der Plas,
We hebben met ons gezelschapje al heel wat stedentrips gemaakt, maar Sint-Petersburg was voor ons wel heel bijzonder. Als er iemand in aanmerking komt voor de titel "beste gids" dan ben jij het wel. Je hebt ons het onderste uit de kan laten zien en horen, fantastisch! Nooit eerder hebben we op een dergelijke intensieve wijze kennis met een stad gemaakt. Je mag overigens je tarieven wel wat aanpassen, je bent veel meer waard dan je ons in rekening heb gebracht. Veel succes verder, we komen zeker nog een keertje terug want in jouw stad is er nog veel meer te zien dan we in die vijf dagen hebben kunnen doen.
Henk en Sieneke Huijbrechts, Peter en Wilma Koomen, Jos van de Loo (oktober 2011)

***

Hallo Bas,
Nagenoeg de hele dag regen, en toch ……… wat een geweldige dag. Wat hebben we genoten van je verhalen, je uitleg, je toelichtingen en je informatie. Inmiddels zijn we een aantal dagen verder en hebben we dankbaar gebruik kunnen maken van je tips om zo her en der nog eens terug te gaan en sommige bezienswaardigheden eens wat nader te bekijken. En te proeven. Want ook je smaakvolle suggesties kwamen prima van pas. Nogmaals dank en degenen die Sint Petersburg gaan bezoeken, zullen we zeker adviseren van je diensten gebruik te maken. Het is het dubbel en dwars waard!!
Met vriendelijke groet,
Marja en Chris de Regt en Willemien en Ad Versmoren. (augustus 2011)

***

Beste Bas, nog bedankt voor je gastvrije rondleiding. We hebben ook van je tip voor het Georgische restaurant gebruik gemaakt, het was een perfecte keuze, leuke bonus, er was ook live muziek. Ook zijn we naar het commandantshuis geweest en hebben de Opstandingskerk van binnen bewonderd. Het was een mooie week, groeten en veel succes deze zomer met de rondleidingen. Groeten Erik en Mieke. P.S. Ik ga je boeken lezen, ben wel nieuwsgierig geworden. (mei 2011)

***

Hallo Bas,
We willen je graag nog even laten weten dat we, mede dankzij jouw inbreng, een geweldige tijd hebben gehad in Sint Petersburg.
De beste manier om een onbekende stad in korte tijd goed te leren kennen, is achter iemand aan te sjouwen die de stad al kent ! zo is gebleken. Niet alleen heb je ons veel kunnen laten zien, we hebben vooral ook genoten van je verhalen over het verleden en over het hedendaagse Rusland. Ook onze vijf pubers hebben twee dagen met veel interesse naar je geluisterd, niemand uitgezonderd !
Kortom, nogmaals hartelijk dank. We zullen je promoten bij iedereen die van plan is Sint Petersburg te bezoeken.
Groet van ons allemaal,
Lilian en Frank, Karlijn, Merel, Camiel, Hans en Elly, Casper en Tom (mei 2011)

***

Beste Bas,
We denken nog vaak terug aan de reis naar St.Petersburg die we in april van dit jaar hebben gemaakt. En dat komt voornamelijk door de schitterende manier waarop jij ons St.Petersburg hebt laten zien. Zeker de laatste dag, de “rondleiding” door de plaatselijke supermarkt heeft veel INDRUK gemaakt!! Inmiddels hebben we ook één van je boeken aangeschaft, om nog meer over het land te weten te komen.
Nogmaals erg bedankt en veel succes met Czarina.
Peter & Saskia Loderus (april 2011)

***

Dag Bas, goede middag, Wij willen jou nog extra bedanken voor de prachtige dag die je ons in St. Petersburg hebt bezorgd! Het heeft veel indruk op ons gemaakt en we praten er nog regelmatig over hoe goed jouw persoonlijke rondleiding was. Nogmaals bedankt! groet, Casper F. van den Berg, Giessenburg (november 2010)

***

Goede Bas
Twee van de vier dagen met jou door St. Petersburg was voor onze groep een uitermate plezierige en nuttige ervaring. Je kennis van en liefde voor de stad heeft ons heel erg geholpen om de korte kennismaking tot een succes te maken. We vormen een reisgroep van negen personen met sterk uiteenlopende achtergronden en interesses. Dat maakt voor ons de groep leuk; jij ging daar op uitermate sympathieke manier mee om. De volgende keer melden we ons wat vroeger bij je aan en kunnen we van je 'gebruik maken' om het programma helemaal op maat te maken.
Dank je wel en veel succes met de andere gasten (die wij zeker zullen doorverwijzen),
Namens Henk, Lies, Jacob, Hélène, Tineke, Thijs, Heidi, Lies en Kees uit Drenthe (ook mooi) (september 2010)

***

Dag Bas !
Ik was één der deelnemers aan de NKC-reis vorige maand aan St. Petersburg. Nogmaals wil ik je bedanken voor je interessante en boeiende uitleg. Veel beter dan die gidsen die hun boekje vol jaartallen opdreunen. Later heb ik diverse malen gezegd dat je de beste gids was die ik ooit heb meegemaakt. Geen zaken vertellen die we allemaal in een boekje kunnen vinden, maar vertellen over de huidige situatie, dingen die ons meer interesseren. Dus alle complimenten nogmaals hoor!
(Uit een brief van Nico van der Maat, september 2010)

***

Hallo Bas, We zijn weer in het volle ritme in Nederland, maar we denken nog dagelijks aan of we hebben het er nog over met anderen over, onze kennismaking met St. Petersburg. We hebben ongelooflijk veel gezien. Niet alleen de bekende musea, maar met jou als gids hebben we veel van de omgeving gezien. Je hebt ons veel kunnen vertellen over de geschiedenis, waardoor de stad voor ons steeds meer een beeld kreeg. Waardevolle informatie die we niet snel zullen vergeten. Het reizen met het openbaar vervoer, de vreemde taal, allemaal obstakels waarmee jij ons uitstekend geholpen hebt. De excursies naar Kronstadt en het wonen in St Petersburg hebben ons een beeld gegeven van het leven in Rusland. Wij willen je hier heel erg voor bedanken en zullen het een ieder aanraden, dat als ze naar St. Petersburg willen, ze het beste via jou kunnen boeken. Heel, heel erg bedankt voor je uitstekende begeleiding als onze gids. We hebben St Petersburg leren kennen als een mooie stad , met een zeer rijk verleden.
Vriendelijke groet
Dick en Sonja Teunis, Gerard en Annelies Weinans (mei 2010)

***

Beste mensen, Afgelopen zaterdag, 3 april, hoorde ik Bas van der Plas als Ruslanddeskundige in de TROS Nieuwsshow. Dat deed weer aangename herinneringen bij me opkomen en moest ik eraan denken dat ik vorig jaar via Czarina Reizen bij hem in Sint Petersburg ben geweest. Een aantal dagen hebben we samen opgetrokken en in die periode heeft hij me zoveel verteld dat ik een goed beeld heb gekregen van het Russische leven. Bas vertelt niet alleen vanuit een enorme kennis, maar ook met een uniek gevoel voor humor. Geen droge opsomming van feiten, maar anekdotes uit de dagelijkse werkelijkheid. En die Russische werkelijkheid is wel wat anders dan we in Nederland gewend zijn. Om met die Russische werkelijkheid kennis te maken is Bas de aangewezen figuur. Ik dank hem voor zijn kennis, humor en wens hem nog veel kennisoverdracht toe. Ook zal ik met genoegen naar hem luisteren met zijn bijdragen aan de Nederlandse media en beveel hem van harte bij eenieder aan die meer wil weten over Rusland dan alleen maar de mooie plaatjes uit de reclamefolders!

Guido van Duivenvoorde, Amsterdam (april 2010)

***

(uit een brief van mevr. Zeevenhoven, Amsterdam 25 november 2009)

Beste mensen van Czarina!
Laat ons beginnen te zeggen dat onze reis een groot succes was. Bas met zijn enorme kennis van de geschiedenis en cultuur, en ook zo vol humor, geweldig! Ella was een uitstekende gids in de Hermitage. En dan de prachtige paleizen die we gezien hebben! Kortom, alles was fantastisch, geen wanklanken, we hebben lekker Russisch gegeten (bedankt voor de adviezen, Bas!) en zeer genoten van onze trip naar Sint Petersburg. We komen zeker terug, en zeker bij Czarina, dank dank dank!
Roel, Ineke, Marianne, Theo en Gerrie (september 2009)

***

Beste Bas,
Wat hebben we genoten! Niet alleen van het prachtige St. Petersburg, maar ook van jou. Je wist je onwaarschijnlijke kennis van de stad, de Russische geschiedenis, cultuur en het dagelijkse leven te combineren met een grote dosis humor.
Het programma zat uitmuntend in elkaar. Naast de vaste onderdelen was genoeg ruimte ingebouwd voor eigen initiatief en daar hebben we volop gebruik van gemaakt. Er is zo ontzettend veel te zien en te beleven!
In St. Petersburg maakten we kennis met onze groep, die uit 8 gezellige personen bestond. Onder jouw leiding hebben we een geweldige week gehad.
We hebben zeker plannen nogmaals terug te komen naar deze werkelijk schitterende stad. We hebben immers nog lang niet alles gezien. Omdat een verblijf gedurende de winter ons ook aanspreekt, overwegen we ons een volgende keer voor een winterperiode aan te melden. Intussen zullen we onze vrienden wijzen op jouw reisorganisatie. Voor ons is er maar één: Czarina Reis- en organisatiebureau!
Nogmaals ontzettend bedankt.

Met vriendelijke groet,

Ineke en Hans Breed, Enkhuizen (augustus 2009)

***

Beste Irina en Bas, als toeristen gingen we naar Sint Petersburg, maar we hebben daar nu ook vrienden gevonden! (Zo mogen we jullie nu toch wel noemen?) Zeer hartelijke dank voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan, wat we erg hebben gewaardeerd. Dat zijn juist de dingen die niet in prijzen zijn uit te drukken die het zo fijn maken om met jullie door die prachtstad te lopen. Ons resten prachtige herinneringen.
Heel graag tot een volgende keer, en hartelijke groeten,
Anneke, Wim, Karel en Lucie (juni 2009)

***

Dag Bas van der Plas! We hebben via Czarina een individueel arrangement Sint Petersburg en Novgorod geboekt en we willen even laten weten dat dit uitstekend is bevallen. Hotels waren eenvoudig, maar prima en betaalbaar. Maar het meeste waren we van jou onder de indruk: wat weet je toch ongelooflijk veel te vertellen over de geschiedenis en cultuur van Rusland. Ieder gebouw in Sint Petersburg voorzag je van een verhaal, zeer indrukwekkend, leerzaam en soms ook nog humoristisch! Complimenten daarvoor, we zijn je zeer dankbaar dat je ons kennis hebt laten maken met jouw stad. En laten we ook niet vergeten dat je ons kennis hebt laten maken met de geheimen van de Russische keuken. De lekkere bliny zullen we niet vergeten! Zeker zullen we reclame voor je maken in Nederland, we wensen meer mensen toe dat ze met jouw enthousiasme en kennis Rusland leren kennen.
Astrid, Rens, Simon en Eelco. (juni 2009)

***

Geachte heer Van der Plas, Ook uit naam van mijn echtgenote en onze dochter en haar man wil ik u vertellen dat wij een goede tijd in Sint Petersburg met "Czarina" hebben gehad en dat wij uw kleinschalige, persoonlijke aandacht en aanpak zeer kunnen waarderen. Er zijn niet veel plekken meer waar deze persoonlijke service op maat geboden wordt en wij zullen zeker reclame voor u maken bij familie en vrienden. We hopen dat "Czarina" niet te groot wordt zodat u deze persoonlijke aanpak kunt blijven voortzetten en u geen 'confectie'-reisbureau wordt zoals zovele andere, maar 'haute couture' blijft! Nogmaals dank, met vriendelijke groeten,
Matthijs Govaers (mei 2009)

***

Hallo Bas!
Je was voor ons van bijna onschatbare waarde tijdens de rondleidingen in en rond Sint Petersburg! Dat gekoppeld aan de zeer redelijke tarieven die we voor je diensten hebben betaald kijken we nu met veel genoegen naar alle foto's die we hebben gemaakt en denken met veel plezier terug aan de fijne tijd die we met je hebben doorgebracht. Leerzaam was het en ook jouw duidelijke uitleg, vaak met de nodige humor, maakte onze kennismaking met Czarina, en met Sint Petersburg natuurlijk, tot een ware belevenis. Dank daarvoor!
Jan-Jaap, Therese, Frannie en Henk (Leiden) (april 2009)

***

Beste Bas van der Plas,
Wij hebben een geweldige herinnering overgehouden aan Petersburg/Novgorod en Moskou. We zijn nu alle meegenomen boeken en boekjes aan het doornemen en regelmatig denken wij "we moeten terug". Ik heb onmiddellijk de reis van Marie Cornelie van Wassenaer naar Petersburg herlezen nu loop ik natuurlijk mee in de tuinen van Tjarskoje Selo, Pavlovsk en de paleizen aan de Nevski Prospekt. Al die verhalen, het spreekt nu zoveel meer. Die enorme afmetingen, de afstanden!
Jouw onvolprezen hulp bij de tocht naar alle uithoeken van Sint Petersburg en omgeving, het wordt een zeer aparte belevenis.
Hartelijke groeten ook van Willem, Ellen en Ludo, Melanie Hoekstra, Utrecht.
(augustus 2008)

***

Beste Bas,
Het was voor ons een aangename verrassing je te ontmoeten op de luchthaven. De ontvangst en de reis naar het hotel waren keurig geregeld. Het hotel was ook prima. Iedere dag werden onze kamers op orde gemaakt en het ontbijt stond ook iedere morgen klaar en er was meer dan voldoende. We zijn meer dan voldoende aan onze trekken gekomen voor wat betreft de kennismaking met Sint Petersburg, zoals de reis van Czarina heet. We hebben er geen spijt van deze reis te hebben geboekt, integendeel! Wat een mooie en interessante stad! Vooral ook door jouw toelichtende verhalen en prachtige anekdotes gingen wij voldaan en vol indrukken naar huis. Nog lang niet alles gezien, we komen zeker terug!! Veel succes met Czarina, een kleinschalige organisatie die we zeker kunnen aanbevelen.
Ook namens Trees, Pieter, Herbert en Kathleen. Met vriendelijke groet, Hans Seghers.
(augustus 2008)

***

Hoi Bas
Bij deze willen we je bedanken voor de leuke en vooral interessante tijd die we met je hadden. Wat het aardige van een rondleiding met een individuele gids is, is dat je kan doorvragen en achtergronden kan doorspreken over alles wat je steeds als vraag stelt als je in zo'n land reist. Jij kon ons daar zeer goed van bedienen en het was ook nog eens een leuk persoonlijk contact.
Een aanrader voor elke Nederlandse reiziger is om je vooraf te verdiepen in het cyrillisch schrift en wat enige belangrijke, voor reizigers Russische woorden, te leren. We zijn er enthousiast over dat we dat gedaan hebben. Je hoeft er niet eens zoveel tijd in te steken en het is nog leuk ook om te doen. We hadden daar een Russisch voor toeristen gemaakt taalgidsje voor bij ons ( echt een aanrader). Bijvoorbeeld: Oh wat waren we trots dat we net zo gemakkelijk met de metro konden reizen en op de stations onze weg konden vinden door het schrift te kunnen lezen. Een leuke ervaring.
Over de reis zijn we zeer tevreden. Amsterdam-Moskou per slaap/dagtrein, Moskou /St. Petersburg per dagtrein en St. Petersburg-Warschau en Warschau-Amsterdam per slaaptrein gaat perfect en is zeer comfortabel. Goede rijtuigen en bedden met goed en perfect beddengoed en handdoeken.(wij adviseren een overgang naar 1e klasse dan reis je in een aparte coupé) De bediening en voorziening is zeer goed. Het kost je alleen veel meer tijd dan vliegen, maar onderweg heb je leuke contacten met medereizigers. De "Treinreiswinkel" in Amsterdam en Leiden kan het allemaal perfect regelen en zoekt een voordelige reis via de Deutsche Bahn voor je uit .
We hebben dit aspect en onderdeel van Rusland zeer intensief beleefd . De mensen zijn in eerste instantie nors of zelfs chagrijnig ....maar als ze je zien zoeken op een kaart of je weet niet waar je moet uitstappen in een regiotrein of je zoekt een postkantoor en je vraagt er iemand naar, dan nemen ze uitgebreid de moeite voor je om je te helpen mee te lopen etc.. Wat dat betreft zijn het lieve mensen en zeker behulpzaam.
Je moet je steeds realiseren dat dit volk een zeer heftige geschiedenis heeft gehad en nog steeds beleeft en dan begrijp je meer van de wijze waarop mensen zich gedragen en bewegen. Een allerliefst contact hadden we in de trein van Moskou naar St. Peterburg waar in onze directe omgeving zeer leuke gesprekken ontstonden, soms met handen en voeten, maar ook via een Engels sprekende naar Amerika geëmigreerde vrouw die haar familie ging bezoeken en ons hielp als tolk. Ik nam een prachtige foto van een Russisch jong meisje met haar moeder en stuurde dat per mail naar haar toe toen we thuis waren. Zij reageerde terstond in cyrillisch schrift dat inmiddels is vertaald.
Een aanrader voor potentiële reizigers is het lezen van de volgende boeken. 2 stuks van Peter 'd Hamecourt : "De Russen zien ze vliegen "" en ''Moskou is een gekkenstad" dan het aangrijpende boek van Anna Brouwer: "Rusland het land van gebroken beloftes". Ik ben zeker van plan jouw boeken te gaan lezen want ik wil nog meer weten over dit intrigerende land.
Bedankt en het beste met je in St. Peterburg

Groet Wim en Tineke van Kruiningen
Driehuis NH (juni 2008)

***

Beste Bas,

Na twee weken terug van onze reis gaat het leven hier weer zijn normale loop. Heel veel mensen, collega's en vrienden willen weten hoe het was. We hebben aan onze reis veel goede en interessante herinneringen overgehouden. Enerzijds de pracht en praal van de (binnen) stad en de paleizen, anderzijds de grote tegenstellingen in de maatschappelijke verhoudingen in zo'n grote stad als St.Petersburg. Door je deskundige leiding en inzicht hebben we een goed beeld gekregen. De uitleg en informatie van jou was helder en inspirerend. Veel gezien en gehoord. Veel stof tot nadenken. 1 week was voor ons lang genoeg om alle informatie te kunnen verwerken. Veel foto's gemaakt. De mensen, de metro, de kerken, de musea en paleizen. Het heeft veel indruk op ons gemaakt. Met jouw hulp waren we toch snel in staat om onze eigen weg te vinden in de (taal)dolhof van deze andere wereld. Het blokkade museum was indrukwekkend, mede door de redelijk duits (!) sprekende oude dames die ons heel gemotiveerd rondleidden.

Alles was door jou perfect georganiseerd. Dat is toch ook een prestatie in een stad als St.Petersburg! We zijn ons ervan bewust dat mede dankzij jou onze reis een onvergetelijke ervaring is geworden. Hiervoor onze oprechte dank.
Met veel vriendelijke groeten, namens de hele familie Laurijsen.

Annet en Pieter Harts, Goirle. (mei 2008)

***

Hallo Czarina (Bas en Irina),
Heel hartelijk dank voor de geweldige week in het prachtige Sint Petersburg, dat we niet gauw zullen vergeten! Bijzondere groet ook aan Jelena, de Czarina-gids in de Hermitage. Prachtig!!
Margriet en Lucas van de Ende (september 2007)

***

Bas, we hebben net ook je boek gelezen over het milieu in Rusland. Dank voor de geweldige hoeveelheid interessante informatie over alles wat met Rusland en Sint Petersburg te maken heeft. Je bent een wandelende encyclopedie die het ook nog op een aangename manier weet te vertolken. Houdt ons op de hoogte wanneer je nieuwe boek verschijnt, zeer geïnteresseerd!
Elsa van Schagen/Simone Post/Piet Heyndrickx/Louis Hermans (september 2007)

***

Bas je hebt mij een fantastische week bezorgd. Het waren niet alleen de schitterende paleizen en kerken die je ons hebt laten zien, maar ook de gesprekken over het dagelijkse Russische leven die mij aan het denken hebben gezet. Afgelopen week was er veel te verwerken. Bas, heel hartelijk bedankt voor alles! Hartelijke groeten aan je vrouw.
Sally van Est (september 2007)

***

Beste Reiziger,
Nu je van plan bent om Sint Petersburg te bezoeken, kun je van die reis een belevenis van de eerste orde maken. Mogelijk lukt dat ook door met gerenommeerde verslaggevers of professionele bureaus te gaan, maar succes is verzekerd als je in zee gaat met Bas van der Plas, de man achter het loket van  : czarina@home.nl  Mail hem en je krijgt dezelfde dag al contact en dat blijft zo.
Hij is de man die je persoonlijk afhaalt op het vliegveld en in eigen persoon de trucs en tarieven en gewoonten leert van taxi, busje of metro. Hij kan je perfect bemiddelen naar een hotel, pension of particulier verblijf. Hij regelt daarbij de noodzakelijke vouchers voor een visum. Hij zet zich vol overgave en (wandel)energie in voor welke rondleiding dan ook binnen de stad of daarbuiten en vraagt daarvoor een bescheiden bedrag per dagdeel. Toegang tot musea, paleizen, kerken, muziek of theater is via hem kort en direct te regelen.

Hij woont en werkt al jaren in Rusland, is met een Russische getrouwd en schrijft historisch filosofische boeken over Rusland met vooruitzichten naar de toekomst. De taal is derhalve geen enkel probleem maar hij geeft ook een boeiende inkijk in de zieleroerselen van de bevolking.

Wat mij nog het meest aanspreekt is zijn tomeloze enthousiasme en niet aflatende nieuwsgierigheid naar alles wat er zich afspeelt in zijn stad. Van elk gebouw, straat, plein of beeld wil hij zich elke detail eigen maken en doorgeven. Zo wijst hij u desgewenst de stoeptegel aan vanwaar de halfdode Raspoetin definitief kopje onder geduwd werd in de Fontanka. Maar gelukkig bent u geheel vrij in de samenstelling van uw programma en hij past zich er naadloos in.

U heeft een voorsprong als u van historie, kunst en architectuur houdt maar meer nog van literatuur want Poesjkin en Dostojewski verschijnen er desgewenst op elke straathoek. Maar Bas weet ook precies hoeveel kopeken een zwerver ontvangt aan statiegeld voor een gevonden groene bierfles en hij kan u meenemen naar van die typische cafeetjes of eetgelegenheden waarvan Ster of Baobab geen weet hebben maar die nu juist de sfeer treffen van de stad.

Hij tracht u zoveel mogelijk te behoeden voor de kwalijke dampen en het verpletterende verkeersgeweld maar dat is grotendeels eigen overlevingsbelang. Vergeet niet dat Sint Petersburg dat u bezoekt een compleet luxueuze westerse stad is en slechts sporadisch en buiten het centrum, trekken van het communisme vertoont. Vraag het Bas.
     Bas begeleidde ons over de Nevski Prospekt langs verschillende kerken als de Hollandse, de Armeense, de Lutherse, de KazanKathedraal en langs Jugendstil van Singer en Jelisejev en langs winkelgalerijen als Passazj en  Gostiny Dvor en enkele paleizen alsmede de 4paardenbrug. In zijstraten bewonderden we Kerk van de Verlosser op het bloed en de “kijkdoos” van Rossi achter beeld van Catharina II en Alexandertheater evenals het kunstenplein met beeld van Poesjkin en Russisch Museum.
     Later bewandelden we het Paleisplein met Hermitage, gebouw van de Generale Staf, de Admiraliteit, PoesjkinMuseum,  de Zomertuin, het Hazeneiland Petrus en Paulus, de Strelka met de rostra, de Nicolaas van de zeelieden kerk, Nieuw Holland, Mariinski theater en 2 metrostations op lijn 1. Een boottochtje van 2 uur over Neva, Fontanka, Mojka en Gribojedov riep herinneringen op van de afgelopen dagen. We maakten één onvergetelijke buitendag naar Tsarskoje Selo.
Ondoenlijk en pijnlijk is het op te sommen wat we NIET gezien hebben.

Rest ons één advies aan u allen : plan uw reis wat ruimer dan de 4 dagen die wij ons toebedeelden en doe het rustiger aan. Dat geeft u de kans nog meer buitenplaatsen te bezoeken en mogelijk ook Novgorod. En wacht niet te lang want Sint Petersburg verwestert met de dag en wordt vergeven van toerisme en toenemende smog van 4x4.
Maar het is genieten en vrijwel zorgeloos onder het toeziende oog en oor van de vriendelijke en gemoedelijke specialist Bas van der Plas. Met onze dank.

Toon van Hooijdonk, Berkel–Enschot (juni 2007)

***

Beste Bas, Hartelijk dank voor de onvergetelijke wijze waarop je ons verblijf in St. Petersburg van 29-04 t/m 6-5-07 hebt begeleid. Het is een vakantie met ontelbare indrukken geworden en vooral door jouw manier van uitleg meer geworden dan we ooit hadden kunnen dromen. Wij kunnen iedereen aanraden die op een zeer indringende wijze deze stad willen leren kennen dit te doen met Czarina reizen. Wellicht dat we je nogeens weer ontmoeten. In ieder geval heel veel geluk en gezondheid gewenst.
Dinie en Bert Dijkhuizen (mei 2007)

***

Beste Bas, We wilden je even laten weten dat we een pracht week hebben gehad in St. P. Afgezien wat de stad en omgeving ons allemaal te bieden had, en dat was veel, was jouw bevlogen begeleiding een belevenis op zich. Naast je toelichting op de highlights van de stad en z'n omgeving, vaak verrassend en heel compleet, was je commentaar "met ondertoon" op van alles en nog wat, veel omvattend, verfrissend en hilarisch. Door jou weten we nu meer over de Russen en hun gewoontes dan we ooit zouden weten bij een ander reisbureau.Bedankt daarvoor.
Ria Sibbel en Kees van der Kuip (mei 2007)

***

Bas, bedankt voor het verzorgen en begeleiden van onze reis naar St. Petersburg en Novgorod. Dankzij jouw inspirerende en vooraf gevoerde gesprekken hebben wij een indrukwekkende reis achter de rug.
Een reis die ons een stad heeft laten zien die wij op geen enkele andere wijze hadden kunnen "ontmoeten".

Wil, Ans, Bert, Lucia (mei 2006)

***

Hallo Bas,
We hebben een prima tijd gehad in St.Petersburg, niet het minst dankzij de wijze waarop je het verzorgd hebt. Hotel was prima en taxi ritten waren perfect geregeld. We hebben heel veel van de stad gezien (ons iedere keer weer verkeken op de afstanden….) en zijn uiteindelijk niet meer buiten de stad geweest. Al hebben we wel het oorlogskerkhof bezocht, en dat gaf de gelegenheid om en passant een gewone buitenwijk van de stad te zien. We vinden het een indrukwekkende stad en zullen er zeker nog eens terugkomen. Dus wie weet maken we in de toekomst nog eens van je diensten gebruik.

Vriendelijke groet,
Reg van Steen (mei 2006)

***

Geachte Heer Bas van der Plas,
Prachtig, een geweldige belevenis. Het was een fantastische vakantie, de door u georganiseerde privé-reis van drie weken naar St Petersburg die u voor mij hebt georganiseerd in februari 2006. Het was natuurlijk wel koud in februari, ik had niet anders verwacht, maar het was in elk geval niet druk met toeristen.
In het gezin waar ik logeerde [Tamara, Iwan, Anne en Lilja] werd ik hartelijk ontvangen. Het is heel interessant in een gewoon gezin mee te leven in de dagelijkse gang van zaken. Zoals met u afgesproken, kreeg ik bijna elke dag twee uur Russische les van Lilja. Ook ging zij af en toe mee de stad in naar de Hermitage en het Russisch museum enz. en dronken we koffie in een buurtcafé en aten er iets heerlijks bij. Het was werkelijk prachtig. Er lag veel sneeuw en in het park tegenover mijn logeeradres werd veel gelanglauft evenals op diverse kanalen in de stad. Ik heb over de Neva gelopen in plaats van een rondvaart
Ook de heen en terugreis met Pulkovo airlines was prima verzorgd. Al met al was het een fantastische reis en ik hoop de tweede helft van dit jaar nog eens te gaan waarbij ik dan hoop dat ik weer in hetzelfde gezin terecht kan.
Ik kan de winter ook erg aanbevelen en met wat extra warm ondergoed valt de kou erg mee, zelfs de 28 graden onder nul gedurende de eerste week. In huis was het in elk geval heerlijk warm. Mijn hartelijke dank voor alle goede zorgen, mede namens mijn dochter, die de laatste twee weken daar ook logeerde en graag tot een volgende keer.

Frits Breekveldt Gendringen (februari 2006)

***

Beste Bas,
Inmiddels een week terug in Nederland denken wij met zeer veel genoegen terug aan onze "kennismakingsreis" naar St Petersburg. De reis en jouw persoonlijke begeleiding en organisatie hebben volstrekt voldaan aan onze verwachtingen.
Grote pluspunten vinden wij de kleinere groepen,de flexibiliteit in programma's die jij biedt, maar bovenal je grote kennis en enthousiasme om dat alles met ons te delen.
Onze hartelijke dank en vriendelijke groet ook aan Irina,

Ton en Mieke Kremer Hovinga (september 2005)

***

Beste Bas,
Afgelopen zaterdag zijn wij weer in Nederland aangekomen en het gewone leven komt weer op gang.
Wij vonden het heel bijzonder om door jou langs hoogtepunten in St Petersburg geleid te worden (20 juli jl). Je verhalen waren erg boeiend, niet alleen over de geschiedenis en de cultuur maar ook over een aantal sociale aspecten van het leven in St. Petersburg, dat maakt dat je op een hele andere manier naar zo'n stad kijkt, dat haal je niet uit een boekje. 
Ook van je practische tips hebben we gebruik gemaakt, zo hebben we in de souvenierwinkel in de passage een paar echte houten schaaltjes gekocht en zijn we met de bus naar Peterhof gegaan. In het park daar,  kwamen we een bruidspaar tegen en werd er 'Gorkie, gorkie' geroepen met de bijbehorende kus, leuk... dankzij  jou wisten we wat dat betekende.
In de Hermitage was de rij bij de achterste kassa bijna net zo lang als bij de voorste kassa, maar het liep allemaal vrij snel door. We hebben op de Nederlandse afdeling een schilderijtje ontdekt van waarschijnlijk het gemeentehuis in Maarssen (Goudesteen on the river Vecht, ons gemeentehuis heet Goudestein en ligt aan de Vecht) ik wil dat nog een keer gaan uitzoeken.
Het hotel 'Gebroeders Karamazov" is goed bevallen, mooi in het centrum van de stad en je auto staat er goed beveiligd.
Kortom....Bedankt voor alles! Het was geweldig!
We zijn van plan om een site te maken van ons reisverslag, maar dat kost tijd, als het zover is zullen we je het laten weten en ondertussen blijven we reclame voor je maken (mond tot mond).
Hartelijke groeten,
Rene, Anke en Foeke. (augustus 2005)
Nawoord CZARINA: Intussen hebben deze reizigers een prachtige website gemaakt die te vinden is bij de CZARINA-LINKS.

***

Dag Bas!
We zijn weer veilig thuis aangekomen. Dank voor je goede zorgen in Sint Petersburg. De stad had wat te lijden onder de zomerhitte, maar daar kan jij ook niets aan doen. Je hebt ons op een fijne manier kennis laten maken met de culturele hoofdstad van Rusland en we zullen de stad van Poesjkin, Gogol en Dostojewski niet gauw vergeten!

Inge en Maarten Huskens (juli 2005)

***

Hierbij willen wij heer Bas van der Plas van harte bedanken omdat hij heeft gezorgd voor een perfecte vakantie in Sint Petersburg, dat wij met 4 personen op eigen gelegenheid hebben verkend. Het hotel Krestov Eiland was niet super luxe maar relatief voordelig en prima verzorgd. Op de dag van aankomst kwam Heer Bas ons persoonlijk ophalen van het vliegveld en bracht ons naar het hotel. De volgende dag maakten wij met hem een wandeling door de stad waarbij hij ons de belangrijkste punten aanwees. Zo maakte hij ons uitgebreid wegwijs zodat wij de rest van de week op eigen gelegenheid goed rond konden kijken. Verder regelde hij tijdens die wandeling ook nog kaartjes voor een concert en een opera. Alles bij elkaar dus perfect geregeld.
Nogmaals Heer Bas onze hartelijke dank voor dat alles. Peter en Anja Massee (juni 2005)

***

***

 

Beste mensen van Czarina, Hartelijk dank voor de goede zorgen en de extra service die u belangeloos heeft geleverd. Ook wil ik ons gastgezin heel hartelijk danken dat ons zo gastvrij heeft ontvangen. We zullen Sint Petersburg moeilijk kunnen vergeten, de stad heeft een geweldige indruk op ons gemaakt en het was voor ons een fijne voorjaarsreis. In een woord: SPASIBO!!!

Gerard en Margreet Wijnakkers (april 2005)

***

Geachte heer Van der Plas,
Van 26 juni tot en met 30 juni hebben mijn vrouw en ik 4 nachten (5 dagen) door gebracht in St. Petersburg. Dat is een groot succes geworden. Via uw bemiddeling hebben we gelogeerd in hotel Vyborgskaya. Een groot, eenvoudig maar compleet hotel, in uw gegevens als een budgethotel omschreven. Wij hebben daar tot onze tevredenheid gelogeerd en het ontbijt gebruikt. Dat laatste is een ervaring op zich door het accent op de Russische keuken, waaruit ook voor ons een goed ontbijt viel samen te stellen.
Wat wij spannend vonden, en dat grote indruk heeft achter gelaten is de exactheid van uw beschrijvingen over de weg van het station naar het hotel en de plaats waar wij Engelstalige gidsen zouden kunnen ontmoeten. Dank voor deze goede service van uw kant.
St.Petersburg is indrukwekkend in veel opzichten, maar dat is iets dat u al langer weet. We waren onder de indruk en we hebben genoten.
We wilden u onze goede ervaringen melden.
Met vriendelijke groet,
Jan de Lange. (juli 2004)

***

Beste Bas, we hadden een prima terugtocht en zijn zeer tevreden en moe heerlijk thuis. We hadden fijne dagen in het bijzonder door jullie hartelijke gastvrijheid en jouw inzet om ons wegwijs te helpen. Nogmaals heel hartelijk dank.
Hartel.groet,ook aan Irina, Klaas en Irma L. (juni 2004)

***

Hallo Irina en Bas, grote dank voor jullie inzet voor onze kennismakingsreis naar Sint Petersburg. Doordat jullie de liefde voor de stad op ons konden overdragen, en dat gepaard met een prima service in de begeleiding, zijn wij ook verliefd geworden op jullie stad en zullen zeker bij jullie terugkomen! We hebben een fantastische tijd gehad waar we met veel genoegen aan terugdenken! Ongetwijfeld tot ziens en onze beste groeten,
Henk en Marthe Borger/Peter, Wilma, Petra (juni 2004)

***

Beste Irina en Bas,
onze terugreis is goed verlopen. Weliswaar was het niet Vladimir die ons bij het hotel op kwam halen, maar dat leverde geen herkenningsproblemen op, omdat ik een witte bus zag staan om 6.25 uur en de chauffeur als herkenning Pulkovo noemde en jullie telefoonnummer op het afgegeven papiertje herkende. Het vliegtuig is wel 40 minuten later vertrokken, maar dat maakte niet zo veel uit. De door hotel Moskva aan ons verstrekte ontbijt paketten zagen er goed uit en we hebben deze met smaak op het vliegveld verorberd.
Al met al dus een goede afsluiting van een heel mooie reis, mede ook dankzij jullie voortreffelijke begeleiding.
Vriendelijke groeten ook namens de hele groep. Wellicht nog eens tot ziens als de visaprocedure vereenvoudigd is.
Antoon en Marij (mei 2004)

***

Geachte heer van der Plas/Beste Bas,
Door computerproblemen kon ik dit mailtje niet eerder versturen. Mede namens Ineke wil ik je zeggen hoe indrukwekkend wij ons bezoek aan Sint Petersburg hebben gevonden. Wij vonden het heel prettig, zo'n klein groepje, wij hebben jouw deskundig commentaar zeer gewaardeerd en danken je daarvoor hartelijk. Inmiddels hebben we, dankzij de voor de gelegenheid aangeschafte speler, de DVD bekeken. Als je al dat moois, zonder ook maar ййn wanklank in het commentaar, hebt gezien, kun je niet anders dan veronderstellen dat een Sint Petersburger wel een gelukkig mens moet zijn...
Met vriendelijke groeten,
Emile Spaanbroek (mei 2004)

***

Beste mensen,
Na een goede thuiskomst willen wij jullie heel hartelijk bedanken voor de fantastische dagen in Sint-Petersburg.
Hierbij voegen wij ook nog een paar foto's toe.
Groeten, Sjef en Rina Michielsen-Dictus (mei 2004)

***

Eerdere reacties zijn gearchiveerd.